Budite intuitivni

Puštate bebu da se isplače bez umirivanja?

Znanstvenici kažu kako njihovo istraživanje ne podupire stav da se dijete ostavi da plače, ali niti da se odmah priskoči u pomoć
Lifestyle / Obitelj | 04. 11. 2020. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rasprava o tome treba li se bebu pustiti da plače ili joj odmah priskočiti u pomoć traje već desetljećima.

"Puštanje bebe da plače neće utjecati na kasniji život“, smatraju znanstvenici.

Neki se stručnjaci boje kako bi puštanje djeteta da se samo isplače moglo rezultirati stresom kod djece i utjecati na bebinu povezanost s majkom ili uzrokovati probleme u ponašanju, piše Ordinacija.hr

Drugi pak tvrde kako je brzi odgovor na bebine suze garancija da će ona plakati češće i neće uspjeti naučiti kako se umiriti bez pomoći.

Nova je studija, koja se odmah našla na naslovnicama novina, pojasnila kako nema nikakvih dokaza da će ostavljanje djeteta da se isplače utjecati na buduće ponašanje, vezu s majkom ili to koliko će plakati u budućnosti. Ako ništa, puštanje bebe da plače koja je stara od 3 mjeseca do godine dana, vjerojatno znači da će plakati manje kad napune 18 mjeseci. Ipak, malo je majki koje će ostaviti dijete da plače pa možda ovi rezultati i nisu toliko pouzdani ,piše Ordinaicja.hr.

Znanstvenici kažu kako njihovo istraživanje ne podupire stav da se dijete ostavi da plače, ali niti da se odmah priskoči u pomoć, već napominju kako studija podupire roditelje da budu intuitivni da sami pronađu stil odgoja.

Tim koji je proveo istraživanje dolazi sa sveučilišta Warwick, a rezultati studije su objavljeni u magazinu Journal of Child Psychology and Psychiatry. Majke 178 beba su upitane koliko često beba plače, koliko dugu, sve od rođenja pa do 3. i 18. mjeseca života. Uz to su upitane koliko često bebu ostavljaju da plače dok se ne umiri.

Što su pokazali rezultati?

Mali je broj majki prijavio kako ostavljaju malu bebu da plače, ali se stvari mijenjaju iz mjeseca u mjesec djetetova života.

  • 29.1% majki je ostavilo tek novorođenu bebu da plače, a 7.6 posto je to činilo često
  • 48.9% majki je ostavilo bebu staru tri mjeseca da plače u rijetkim situacijama, dok je njih 12.9% to radilo često.
  • 52.1% majki je ostavilo bebu staru 6 mjeseci da plače, a 7.8 posto je to činilo često.

Veza između majke i bebe, i razvoj djetetova ponašanja do 18. mjeseca starosti nije povezna s tim je li majka ostavila bebu da plače ili ne. Majke koje su to činile su jednako osjetljive na svoje bebe, ako je za usporediti s onima koje to ne čine.

Bebe koje su ostavljene da plaču kratko vrijeme, čini se, plaču manje kada napune 18 mjeseci, ali studije nisu pojasnile koliko će manje plakati, pa je teško znati radi li se o velikoj razlici.

Kako su analizirani rezultati studije?

„Bilo da roditelji odmah reagiraju na djetetov plač ili ga piste nekoliko puta da se isplače samo, ne utječe dugoročno na ponašanje djeteta“, pojasnili su znanstvenici te dodali kako ne savjetuje da se dijete ostavi da plače ili trenutno smiruje, već da ovi rezultati upućuju na to da svaki roditelj koristi intuiciju i prihvati djetetovo ponašanje.

Dakle zaključak bi studije bio da niti jedan strogi režim nije potreban niti korišten diljem svijeta. Većina je roditelja ipak brže reagirala kada je u pitanju novorođenče. Najvažnije je možda znati kako ostavljanje bebe da plače neće donijeti negativne posljedice na ponašanje.

Kopirati
Drag cursor here to close