Odličan potez

Prva lokalna zajednica u Federaciji koja sufinancira troškove izvantjelesne oplodnje

Po nekim procjenama i statistikama u BiH postoji skoro 90.000 bračnih parova koji imaju problem sa začećem.
Lifestyle / Obitelj | 25. 10. 2017. u 13:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić donio je početkom godine Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za sufinanciranje troškova za pružanje usluga izvantjelesne oplodnje, a u proračunu je za spomenutu namjenu osigurano 100.000 KM.

Za tu pomoć vlada veliki interes bračnih parova te su tijekom ove godine odobrena 24 zahtjeva za prvi i drugi pokušaj izvantjelesne oplodnje, za što je utrošeno 46.562 KM.

Iako zdravstvo nije u nadležnosti lokalne samouprave, Općina Centar godinama unazad izdvaja iz proračuna značajna sredstva za spomenutu oblast. S obzirom na činjenicu da je u BiH u posljednjim godinama zabilježen znatan pad nataliteta, središnja sarajevska Općina započela je sa realizacijom pilot projekta i tako postala prva lokalna zajednica u Federaciji BiH koja sufinancira troškove izvantjelesne oplodnje.

Praksa većine zemalja u Europskoj uniji je da država plaća pokušaje medicinski potpomognute oplodnje, ali u BiH još uvijek nema zakona kojim se to regulira, iako po nekim procjenama i statistikama u BiH postoji skoro 90.000 bračnih parova koji imaju problem sa začećem.

S obzirom na tešku ekonomsku situaciju, parovi koji se odluče dobiti potomstvo na ovaj način, za svaki pokušaj vještačke oplodnje moraju izdvojiti velika financijska sredstva za troškove postupka nadležnim zdravstvenim ustanovama.

Načelnik Općine Centar je objasnio da Općina plaća razliku od onih troškova koje refundira Zavod zdravstvenog osiguranja te od onog koliko košta sam postupak. 

''Za prvi pokušaj sufinanciramo do 1.000 KM razlike, a drugi do 3.000 KM. Osim toga, proširili smo davanja, pa smo odlučili da ukoliko žena u prvom i drugom pokušaju izvantjelesne oplodnje ne uspije ostvariti trudnoću, Općina financira još naredna dva pokušaja, bez obzira na Zavod zdravstvenog osiguranja'', kazao je.

Iz Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica Općine Centar pojasnili su da ženama koje imaju više od 40 godina Općina sufinancira dva pokušaja iznosom do 50 posto od ukupne cijene troškova izvantjelesne oplodnje, gdje najveći izdvojeni iznos može biti do 2.500 KM.

Svi zainteresirani mogu na web stranici Općine Centar naći zahtjev za ostvarivanje prava na sufinanciranje troškova izvantjelesne oplodnje, a javni poziv ostaje otvoren dok sva financijska sredstva za ovu namjenu ne budu iskorištena, priopćeno je iz Općine Centar.

Kopirati
Drag cursor here to close