Zabranjeno

Predstavljen Specijalni izvještaj Ombudsmana BiH o zabrani tjelesnog kažnjavanja djece

Po mišljenju Ombudsmana, sama zakonska zabrana neće riješiti problem, ali je nužna zato što sve druge mjere bez zakonske reforme imaju ograničene i kratkoročne efekte.
Lifestyle / Obitelj | 10. 12. 2019. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je predstavljen Specijalni izvještaj Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine o zabrani tjelesnog kažnjavanja djece, sa nalazima i preporukama, pripremljen uz podršku UNICEF-a.

Na prezentaciji je istaknuto kako ovim Specijalnim izvještajem ombudsmani žele dati svoj doprinos u oblasti zaštite prava djeteta, u skladu sa mandatom i nadležnostima, kako bi tijela izvršne i zakonodavne vlasti pristupila ozbiljnom razmatranju uvođenja eksplicitne zabrane fizičkog kažnjavanja djeteta.

Zabrana

''U godini u kojoj obilježavamo 30 godina Konvencije o pravima djeteta i 10 godina od osnivanja Odjela za prava djeteta pri našoj instituciji, odlučili smo uraditi i specijalno izviješće o zabrani tjelesnog kažnjavanja djece koje treba da skrene pozornost i podigne svijest o značaju zabrane tjelesnog kažnjavanja. Kao što je zabranjeno tjelesno kažnjavanje odraslih, na jednak način treba biti i zabranjeno kažnjavanja djece. Tjelesno kažnjavanje djece u BiH je zabranjeno i kažnjivo u obrazovnim, socijalnim i ustanovama za izvršenje kaznenih sankcija, a izričita zabrana tjelesnog kažnjavanja u svim sredinama uključujući i obitelj je jedna od preporuka svim vlastima na području BiH'', kazala je Nives Jukić iz Institucije ombudsmana BiH.

UNICEF u Bosni i Hercegovini je zajedno sa svojim partnerima u sklopu regionalnog projekta Zaštita djece od nasilja i promocija socijalne inkluzije djece sa poteškocama u razvoju, uz podršku Europske unije već počeo aktivnosti sa ciljem zaštite djece od tjelesnog kažnjavanja u BiH.

''Član 19 Konvencije o pravima djeteta zahtijeva od država da zaštite djecu od svih oblika fizičkog ili mentalnog nasilja, što uključuje i tjelesno kažnjavanje. Nažalost u mnogim zemljama postoji gotovo univerzalno prihvaćanje određenog stupnja nasilja prilikom discipliniranja djece'', kazala je Rownak Khan, šefica ureda UNICEF-a u BiH, podsjećajući da je prema posljednjem istraživanju Indeksa višestrukih pokazatelja (MICS, 2011) 55 posto djece između dvije i 14 godina doživjelo neki od oblika nasilnog discipliniranja:

''Tjelesno kažnjavanje ne samo da utječe na emocionalno ponašanje i rezultate djece u školi, već vodi i do smanjenja samopouzdanja djeteta.Obaveza je svih zemalja, uključujući BiH, da reformiraju zakone i poduzmu korektivne i druge mjere kako bi zabranili i ukinuli tjelesno kažnjavanje djece. Princip zabrane tjelesnog kažnjavanja je da osigura da su sva djeca zakonski zaštićena od napada, tko god da je počinitelj i kako god je napad okarakteriziran – kao 'discipliniranje' ili kao kazna. Zabrana upućuje vrlo jasnu poruku da bilo koja razina ili oblik tjelesnog kažnjavanja nije prihvatljiva, nego je i kažnjiva'', kazala je Rownak Khan te dodala kako je UNICEF u potpunosti predan podršci vlastima u BiH kao i svim zainteresiranim stranama i partnerima kako bi se postigla puna zakonska zabrana svih oblika tjelesnog kažnjavanja djece, kao i da se pojača podrška servisima za djecu i obitelji te podigne svijest o pozitivnim metodama discipliniranja.

Svrha Izvještaja o zabrani tjelesnog kažnjavanja djece je da se ukaže na smisao uvođenja zabrane fizičkog kažnjavanja djeteta, s tim da zabrana sama po sebi ne treba biti isključivo kažnjavanje nasilja koje počine roditelj, brat, sestra, staratelj ili usvojitelj, već i stvaranje što boljih uvjeta za pozitivno roditeljstvo, odnosno roditeljstvo bez nasilnih metoda u odgajanju i odrastanju djeteta.

Dječji Ustav

''Ovaj specijalni izvještaj je pokušaj da podignemo svijest o tome da ni jedno dijete ne smije da bude žrtva nasilja, uključujući činjenicu da to nasilje ne smije biti ni od strane roditelja kao oblik tjelesnog kažnjavanja. U BiH imamo zakone o zaštiti od nasilja u obitelji koja su dovoljan instrument da se sve osobe koje vrše tjelesno kažnjavanje djeteta u obitelji procesuiraju, i zato želim da pozovem sve prosvjetne i socijalne radnike, građane, da u slučaju da imaju bilo kakva saznanja o tjelesnom kažnjavanju djeteta kako u obitelji tako u bilo kojoj ustanovi, da nam se slobodno obrate, u takvim slučajevima možemo zaštitit identitet osobe koja je prijavila a u cilju zaštite najboljeg interesa djeteta'', kazala je Jasminka Džumhur iz Institucije ombudsmana BiH.

Po mišljenju Ombudsmana, sama zakonska zabrana neće riješiti problem, ali je nužna zato što sve druge mjere bez zakonske reforme imaju ograničene i kratkoročne efekte.

''Prva preporuka koju smo dali u ovom izvještaju i za koji nemamo nikakvu dilemu je potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja djece u svim situacijama pa i u obitelji. Konvencija o pravima djeteta je ''dječiji Ustav'', potpuno jasno definirana i prihvaćena na našim prostorima, ratificirana, jednostavno daje osnovu za ovakvo nešto i ne vidimo ni jedan razlog da se to ne nađe u našem specijalnom izvještaju'', kazao je predsjedavajući Institucije ombudsmana za ljudska prava Ljubinko Mitrović.

Ombudsmani Bosne i Hercegovine smatraju da je pravo svake osobe da ne trpi fizičko kažnjavanje, i da svako dijete ima sva prava, osigurana Konvencijom o pravima djeteta, uključujući poštivanje njegovog ljudskoga dostojanstva i fizičkog integriteta.

Kopirati
Drag cursor here to close