Tjedan dojenja

Pravilno dojenje: Do šest mjeseci života djetetu ne davati ni vodu

Dojenje je najbolji način pružanja potrebnih hranjivih tvari dojenčadi.
Lifestyle / Obitelj | 06. 10. 2017. u 14:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Isključivo pravilno dojenje znači da se djetetu do šestog mjeseca, osim majčinog mlijeka, ne smiju davati druge namirnice, pa čak ni voda, poručuje doktorica Sabaha Dračić, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Dojenje je, naglašava, najbolji način pružanja potrebnih hranjivih tvari dojenčadi.

Ona je novinarima na uličnoj akciji u Sarajevu, u povodu obilježavanja Svjetskog tjedna dojenja, koja je bila središnja aktivnost, kazala da je vrlo važno da majke dobiju pravovremenu pomoć i zdravstvenu edukaciju o njezi beba, uključujuću dojenje, te time omoguće da bebe dobiju sve neophodne hranjive tvari.

''Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje isključivo dojenje koje započinje unutar jednog sata od rođenja, i traje dok beba ne navrši šest mjeseci'', istaknula je Dračić.

Naglasila je da svega 15 posto majki dijete isključivo doji do šestog mjeseca. To, pojasnila je, ne znači da ne doje nikako, nego da uz dojenje daju i drugu hranu djetetu.

Doktorica Aida Filipović - Hadžiomeragić iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo je naglasila važnost i potrebu dojenja te istakla da je podatak da u BiH samo 15 posto majki pravilno doji veliki problem.

''Cilj nam je da isključivo dojenje dignemo na 100 posto'', rekla je je Filipović - Hadžiomeragić.

Dodala je da je dojenje povezano sa zdravljem djeteta i majki, ali i s općim napretkom društva uključujući i održive ciljeve razvoja na što se i BiH obvezala.

Svjetski tjedan dojenja obilježava se od 1. do 7. kolovoza, a u Federaciji BiH početkom listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close