Dodatak za novorođeno dijete

Pozitivna BiH: Umjesto 125 tri mjeseca, majkama dodatak od 416 KM 12 mjeseci

Naravno da to neće odlučujuće djelovati na planiranje obitelji, ali će svakako biti značajna podrška nezaposlenim majkama koje su se odlučile na rađanje", rekao je Milić.
Lifestyle / Obitelj | 24. 05. 2018. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić pozdravio je izglasavanje izmjena i dopuna Zakona o dječjoj zaštiti i Zakona o socijalnoj zaštiti, kojima su znatno uvećana i proširena prava korisnika po osnovu tih zakona.

"Prema izmjenama Zakona o dječjoj zaštiti, umjesto dosadašnjih 125 maraka, koje su se isplaćivale u trajanju od tri mjeseca, nezaposlene majke u distriktu primat će materinski dodatak za novorođeno dijete u mjesečnom iznosu od 416 maraka, i to pravo će ostvarivati 12 mjeseci, a za blizance 18 mjeseci. Naravno da to neće odlučujuće djelovati na planiranje obitelji, ali će svakako biti značajna podrška nezaposlenim majkama koje su se odlučile na rađanje", rekao je Milić Srni.

Na ovaj način, istakao je gradonačelnik Distrikta, ispravit će se i diskriminacija u odnosu na primanja po osnovu materinskog dodatka za zaposlene majke.

Prema procjenama nadležnog odjela, uvećanje ovih prava na godišnjoj razini imat će godišnju proračunsku implikaciju od 1.137.000 KM.

Na sjednici Skupštine distrikta poboljšan je i tekst Zakona o socijalnoj zaštiti, i to na način da će korisnik prava na dodatak za tuđu njegu i pomoć, biti i djeca s rijetkim oboljenjima.

Umjesto dosadašnjih 59 ili 60 maraka, koliko je primao najveći broj korisnika dodatka za tuđu njegu i pomoć, sada će osobe koje ostvaruju to pravo, ovisno o vrsti oboljenja i stupnja ovisnosti od pomoći druge osobe, dobivati značajno veće iznose.

"Tako će osoba koja je u grupi korisnika koji su potpuno ovisni dobivati mjesečno oko 208 KM, s teškom ovisnošću 149, a korisnici s umjerenom ovisnošću o drugoj osobi, imat će pravo na mjesečni dodatak od oko 100 KM", precizirao je gradonačelnik Milić.

Naglasio je kako je za pohvalu da su i zastupnici opozicije podržali ove izmjene zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close