Sarajevo

Pogodnosti Roditeljske kuće koristilo više od 70 obitelji

Lifestyle / Obitelj | 25. 07. 2017. u 10:18 D.L.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od otvaranja Roditeljske kuće u Sarajevu prije godinu dana do danas, pogodnosti ove kuće potpuno besplatno koristilo je više od 70 obitelji s područja cijele Federacije BiH, a iskorištenost je više od 70 posto, što je dokaz da je opravdala svoje postojanje.

Kako je Feni kazala tajnica Udruge "Srce za djecu koja boluju od raka" Jasna Vatreš, Roditeljska kuća je samim tim pomogla ne samo obiteljima i oboljeloj djeci nego i hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike, jer su djeca manje vremena boravila na odjelu, a prilikom povratka bila su psihički spremna i smirena za nastavak bolnih i često neizvjesnih medicinskih tretmana.

Vatreš pojašnjava da se broj od 70 obitelji odnosi na oboljelo dijete i jednog roditelja/pratitelja ali i u većini slučajeva drugog člana obitelji, brat, sestra, baka.

''Za vrijeme boravka u ovoj kući roditelji ostvaruju pravo na besplatan smještaj u posebnim apartmanima za oboljelo dijete i njegovu obitelj (otac, majka, brat, sestra), osnovne namirnice, dezinfekcijska sredstva i sredstva za higijenu, stručnu pomoć psihologa, socijalnog radnika, te okupacijske radionice za roditelje, kao i kreativne radionice za djecu'', navela je Vatreš.

Podršku ovom projektu pružile su vladine i nevladine organizacije, tvrtke, međunarodne organizacije i Islamska zajednica u BiH.

Dakle, cjelokupan projekt Roditeljske kuće je realiziran donacijama fizičkih i pravnih osoba iz Bosne i Hercegovine te izvan granica BiH.

Roditeljska kuće prije svega pruža kontinuirani smještaja za djecu oboljelu od malignih oboljenja i njihove roditelje koji dolaze izvan Županije Sarajevo.

''Roditeljska kuća ne služi samo kao smještaj nego se u njoj provodi i psihosocijalni program pružanja pomoći te podrške kako za oboljelo dijete tako i za cjelokupnu obitelj. Već vidimo rezultate i prednosti koje ova kuća nudi. Vidimo na djeci koja su sretnija, na roditeljima koji su manje zabrinuti. Smanjeni su troškovi. Medicinsko osoblje je rasterećeno, zato što djeca svaki trenutak kada ne primaju terapiju borave u Roditeljskoj kući. Vidimo rezultate zbog čega i je napravljena'', naglasila je.

Godišnji troškovi nesmetanog funkcioniranja Roditeljske kuće iznose 150.000 KM, te od dana otvaranja Roditeljske kuće Udruga "Srce za djecu koja boluju od raka" nastoji iznaći sustavno rješenje za nesmetani rad da bi oboljela djeca, njihovi roditelji imali kvalitenu pomoć te podršku za vrijeme liječenja.

Kopirati
Drag cursor here to close