Održana konferencija

Podrška sustavu razvoja hraniteljstva u Federaciji BiH

Podrška sustavu razvoja hraniteljstva u Federaciji BiH, a u skladu sa obavezama koje proizlaze iz Zakona o hraniteljstvu u FBiH
Lifestyle / Obitelj | 08. 12. 2017. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, danas je u suradnji sa SOS Dječjim selima BiH, uz podršku UNICEF BiH i Europske Unije organiziralo konferenciju na temu Podrška sustavu razvoja hraniteljstva u Federaciji BiH, a u skladu sa obavezama koje proizlaze iz Zakona o hraniteljstvu u FBiH.

U svom obraćanju, zamjenik premijera i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača istaknuo je da je u okviru reformi iz oblasti hraniteljstva Federalno ministarstvo rada i socijalne politike ostvarilo velike pomake kroz donošenje Zakona o hraniteljstvu, kojim se želi unaprijediti navedena oblast, te izjednačiti uvjeti smještaja i naknada na teritoriji cijele Federacije BiH.

Također, istaknuto je da je u sklopu reformskog djelovanja u oblasti socijalne zaštite jedan od pravaca i jačanje alternativnih oblika zbrinjavanja, s posebnim fokusom na djecu i transformaciju ustanova koje se bave njihovim zbrinjavanjem.

Kao što je već više puta naglašeno, postojeće stanje u oblasti hraniteljstva u Federacije BiH karakterizira neusklađen, nepotpun i nedovoljno osnažen sustav socijalnog zbrinjavanja najranjivijih kategorija stanovništva, prije svega djece ali i odraslih bez obiteljskog staranja, koji nije usklađen sa međunarodnim standardima i potrebama hranjenika.

Ovakvo stanje ukazuje na neophodnost usklađivanja pravnog okvira i praksi s međunarodnim standardima.

Ministar Drljača je rekao, da potičući razvoj hraniteljstva u Federaciji BiH želi se unaprijediti i uskladiti sustav hraniteljstva, kao i osigurati održiva tranzicija sa institucionalnog  načina zbrinjavanja na vaninstitucionalno zbrinjavanje, unaprijediti kadrovske, financijsko materijalne kapacitete centara za socijalni rad kako bi u konačnici uspostavili uspješan mehanizam za praćenje i koordinaciju aktivnosti u oblasti hraniteljstva na području Federacije BiH.

Na kraju, izraženo je zadovoljstvo što jedinstveni model edukacije iz oblasti hraniteljstva, koji Zakon o hraniteljstvu u FBiH jasno nalaže, sadrži skup znanja, vještina, resursa za informiranje i obrazovanje hranitelja odnosno što je to model koji služi u svrhu razvoja i podrške hraniteljskim obiteljima.

Prigodnom svečanošću danas su uručena 23 certifikata za edukatore koji će obučavati hraniteljske obitelji.  

''Zadovoljstvo mi je što možemo uručiti certifikate za nove edukatore kako bi omogućili daljnji proces edukacija kroz ove metode'', rekao je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Direktorica Hope and Homes for Children BiH Anisija Radenković istaknula je da svi oni koji žele postati hranitelji, trebaju da se jave u centre za socijalni rad. Naglasila je da je današnja konferencija i dodjela certifikata dio velikog projekta koji financira Europska unija uz podršku UNICEF-ovog projekta "Transformacija institucija i prevencija razdvajanja obitelji".

Kopirati
Drag cursor here to close