Planovi u FBiH:

Država umjesto poslodavca treba preuzeti obveze porodiljne naknade

Zaključak je objavljen u Strategiji razvoja Federacije BiH od ove do 2027. godine.
Lifestyle / Obitelj | 02. 03. 2021. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pružanje financijske i druge podrške obiteljima koje planiraju rađanje djece pružilo bi sigurnost i potaknulo njihovu odluku na rađanje. Taj zaključak objavljen je u Strategiji razvoja Federacije BiH od ove do 2027. godine.

U vrijeme u kojem se zbog nesigurnosti svake vrste mladi bračni parovi teško odlučuju na potomstvo, dok cijele obitelji pakuju kofere i trbuhom za kruhom kreću ka Zapadu, federalne vlasti, govoreći u futuru, vrlo su slatkorječive.

Kako se dalje navodi u Strategiji, koju je prije nekoliko dana usvojila Vlada FBiH, podrška u vidu jednokratnih pomoći za osiguranje realne nadoknade osnovnih troškova za novorođenče, redovnih roditeljskih i dječjih dodataka te poreznih olakšica na izdvajanja za djecu, olakšala bi podizanje djece i formiranje zdravije obitelji, prenosi Klix.ba

Olakšice poslodavcima

"Za ostvarivanje ovih aktivnosti potrebno je i osnivanje fonda za planiranje obitelji i osiguranje optimalne porodiljske naknade za sve porodilje i pri tome ujednačavati porodiljske naknade za zaposlene i nezaposlene majke, uzimajući u obzir različite osnove za ostvarivanje prava na porodiljsku naknadu", navodi se u dokumentu.

To, kako je dalje objašnjeno, podrazumijeva da država preuzme sve obveze koje su vezane za trudnoću i porodiljsko odsustvo koje su trenutno na teretu poslodavaca, davanje olakšica poslodavcima koji imaju uposlene majke sa djecom do 16 godina, posebno majke sa djecom do 7 godina, definiranje dužine minimalnog obaveznog porodiljskog odsustva, uvođenje fleksibilnosti u radnim odnosima, korištenje odsustva u više navrata, promoviranje mogućnosti korištenja odsustva radi njege djeteta za očeve…

Staž mladima

Pored toga, navodi se dalje, potrebno je na nivou Federacije BiH donijeti integrirati strateški dokument za mlade te definirati federalno ministarstvo koje će u svom nazivu sadržavati riječ "i mladi".

Vrlo optimistično zvuči i konstrukcija kako je "nužno donijeti i garanciju za mlade, kao aktivacijsku shemu u skladu s Garancijom za mlade EU kojom će se osigurati da svi mladi dobiju kvalitetnu ponudu zaposlenja, nastavka školovanja ili pripravničkog staža u roku od 4 mjeseca nakon završetka školovanja".

Kopirati
Drag cursor here to close