Kemikalije štete

Planirate imati dijete? Pazite, i krema za brijanje može utjecati na broj i kvalitetu spermija

Kemikalije u proizvodima koje većina muškaraca svakodnevno koristi mogu oštetiti broj i kvalitetu spermatozoida
Lifestyle / Obitelj | 10. 10. 2017. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ako ste muškarac koji planira imati dijete u bliskoj ili dalekoj budućnosti, trebate znati da kemikalije u proizvodima, koje većina muškaraca svakodnevno koristi, mogu oštetiti broj i kvalitetu spermatozoida.

Ftalati su kemikalije koje možemo pronaći u skoro svemu - šamponu, osvježivačima zraka, deterdžentima za pranje rublja, zavjesa za tuširanje, kabanicama, kremama za brijanje, a čak i vodi!

Oni su organski kemijski spojevi, koji su poznati kao omekšivači. Ne koriste se sami. Mnoge studije upozoravaju o njihovoj štetnosti jer remete ravnotežu hormona kod ljudi, i uzrokuju veću 'feminiziranost' kod muškaraca.

Studija koju je proveo University of Massachusetts Amherst pokazala je da ftalati mogu utjecati na sazrijevanje spermija - proces koji traje 72 dana - jer mijenjaju proteine koji čine genetski materijal.

To može negativno utjecati na spermu i potencijalno utjecati na njihovu sposobnost za 'preživljavanje'. Međutim, još uvijek treba provesti mnogo istraživanja, budući da još uvijek nije jasno kakav je točan učinak ftalata na spermu, i utječu li na rani razvoj djece nakon rođenja.

Kopirati
Drag cursor here to close