Nagradna igra

Pitanje za Valentinovo: Kroz što je sve prošla ljubav i od kud nam uopće rublje?

Poznata dizajnerica donjeg rublja Chantal Thomass i povjesničarka mode Catherine Ormen istražuju utjecaj donjeg rublja na poimanje ideala ženskog tijela kroz povijest.
Lifestyle / Obitelj | 11. 02. 2021. u 15:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vrijeme kad se dokazuje ljubav, mnogi će razbiti glavu kako uveseliti partnera i biti originalan jer se darovi nekako uvijek čine istima. Stoga preporučujemo da se posegne za poviješću muško-ženskih odnosa i povijest onoga što oblačimo a sretni smo kad ga skinemo.

A one koji, budući da se u valentinovsko razdoblje zastajkuje pred izlozima prodavaonica donjeg rublja, se odluče za udobno i oku milo moglo bi zanimati zašto ga uopće nosimo i tko je to prvi osmislio da moramo imati ''nešto ispod''.

Kako biste otkrili nešto od toga slaveći Dan zaljubljenih portal Bljesak.info i knjižara Alfa Vas nagrađuju s dva naslova koja bi mogla dati odgovore na ta pitanja.

''Ljubavi povijest muško-ženskih odnosa'' knjiga je autora Jacquesa Attalija koji svoja razmišljanja vodi od životinjske ljubavi prema oblicima u kojima ljubav proživljavaju ljudska bića - poliandrija, poliginija, monogamija, preko rađanja pojma ljubavi na Zapadu (11. - 15. stoljeće) i slavljenja ljubavi (15. - 18. stoljeće), sve do agonije braka (19. i 20. stoljeće), te pitanja o budućnosti ljubavi ostavlja otvorenima za doživljavanje, proživljavanje i raspravu.

Koncept ljubavi kakav danas prevladava u zapadnim društvima ponekad djeluje i bogomdanim, i logičnim, i prirodnim, i jedinim mogućim, no kako u svojoj antropološkoj studiji povijesti muško-ženskih odnosa pokazuje autor, ne samo da nije oduvijek bio takav, nego niti i na koji način ne iscrpljuje biološku kombinatoriku.

  / Ljubavi povijest muško-ženskih odnosa

Ova je knjiga putovanje u začudnu i ugroženu povijest. U njoj se susreću poliandrijska plemena Kine i homoseksualni obredi Nove Gvineje, žene iz arabijskih harema i višestruki muževi Tibeta, američke prostitutke i japanske gejše, majstori indijskog erotizma i grupni brakovi Konga, buržoaske obitelji i biseksualna trija, strojevi za užitak i ljubavne tlapnje. Svi oni gaje najvišu ljudsku ambiciju i zapravo najrevolucionarniju: prevladavanje samog sebe radi dostizanja ideala, ideala da se sviđamo drugomu kako bismo se sviđali sami sebi. Kako bismo bili voljeni.

Knjiga ''Povijest donjeg rublja'' je knjiga kakvu do sada naša javnost nije mogla čitati.

Poznata dizajnerica donjeg rublja Chantal Thomass i povjesničarka mode Catherine Ormen istražuju utjecaj donjeg rublja na poimanje ideala ženskog tijela kroz povijest. Tumače promjene u običajima nošenja i vrstama donjeg rublja kao posljedicu širih društveno-kulturnih povijesnih promjena – od prve pojave takvih predmeta u srednjem vijeku, kada su služili isključivo u svrhu zaštite tijela, te kako su tijekom stoljeća postajali sredstvom naglašavanja ženske erotičnosti, pa i emancipacije.

  / Povijest donjeg rublja

Vješto i precizno napisana, ta nam povijest pokazuje ne samo kako je čovjek u pojedinim vremenima rješavao to osjetljivo pitanje, nego nam svjedoči kulturu odnošenja prema vlastitoj intimi i poimanju svoje tjelesnosti te promišljanju svoga odijevanja i u estetskom i u praktičnom smislu. Od srednjovjekovne košulje, koja se prenosila s majke na kćer, do preobilnoga donjeg rublja iz doba Belle Époque, od steznika i košara (širokih sukanja s obručem) iz vremena Starog režima do feministica koje su spaljivale svoje grudnjake, ne postoji samo jedna povijest donjega rublja, već su mnogobrojne takve povijesti...

Uz ova dva naslova, one koji žele istraživati ljubav, čitati o ljubavi i tražiti nadahnuće za vlastitu romantiku mogu svoje štivo pronaći u bogatoj ponudi Knjižare Alfa.

Kako do knjiga?

Kako biste osvojili nagradu, potrebno je na Facebooku ove objave označiti kome bi željeli pokloniti knjigu. Po jedan primjerak knjige dobit će najsretniji koga ćemo izvući preko random comment pickera 13. veljače. 

Kopirati
Drag cursor here to close