Mladi nakon dječji domova

Peta godišnjica postojanja stambene jedinice Udruženja 'Naša djeca'

Lifestyle / Obitelj | 15. 09. 2017. u 09:08 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stambena jedinica Udruženje Naša djeca, u kojoj su smješteni mladi po izlasku iz JU Dječji dom Mostar, danas obilježava petu godišnjicu postojanja.

Zahvaljujući sufinanciranju iz Švedske, Engleske - Our Kids i Vara Barn koji su uložili 130.000 maraka za obnovu potpuno devastirane kuće, stambena jedinica koja se nalazi u vlasništvu JU "Dječjeg doma Mostar" osposobljena je za život. Kuću je 1979. godine Dječjem domu darovao Jovo Vojinović.

Kuća je obnovljena kako bi se mladima sa i bez razvojnih poteškoća pružila pomoć u osamostaljivanju po izlasku iz institucionalnog smještaja.

Unutar ove stambene jedinice već se pet godina realiziraju projekti za mlade - "Samostalno stanovanje uz podršku" i "Osnaživanje i radno osposobljavanje omladinaca", koji su nažalost, po izlasku iz domova, prepušteni sami sebi.

''Rad s mladima po izlasku iz institucionalnog smještaja, prije svega jako je odgovoran i zahtjevan posao, koji iziskuje jako mnogo pedagoškog takta, senzibilnosti, motivacijskog djelovanja, strpljenja i iznalaska donatorskih sredstava, kako bi jedan mladi život uspješno pripremili i osposobili za daljnju samostalnu egzistenciju u društvenoj zajednici'', rekla je predstavnica Udruženja Naša djeca Aida Kajan.

Dodala je kako su ponosni na dosadašnje ostvarene rezultate u provedbi projekata jer je snažna mladost dokazala kako im treba dati mogućnost i priliku, kako bi mogli uspješno djelovati.

Trenutno su u kući smještene četiri djevojke od kojih tri pripadaju populaciji osoba s invaliditetom i jedna mlada osoba. Uz pomoć osobnih asistenata uspješno su integrirani u društvenu zajednicu te osposobljeni za samostalniji život i radno djelovanje.

Iz Udruženja ističu kako se suočavaju s problematikom koja se odnosi na financiranje mladeži, a realnost je takva da će još mladih, po izlasku iz domova, trebati podršku i krov nad glavom.

Kažu kako je nažalost i smještaj u stambenoj jedinici ograničenog vremenskog roka jer od same obnove i izgradnje nepostojećih stambenih jedinica na drugom katu kuće, Udruženje plaća zakup JU Dječji dom Mostar.

Prvih pet godina visina zakupa iznosila je 520, a od lipnja tekuće godine 900 maraka. Također, naglasili su kako i dalje traže načine kako bi osigurali život mladima s razvojnih poteškoćama koji su trenutno zbrinuti u stambenoj jedinici, a nisu sposobni da samostalno funkcioniraju.

Ovaj put zasigurno nije bio nimalo lagan, ali osoblje Udruženja Naša djeca s velikom ljubavi i predanošću radi na rješavanju problematike koja se odnosi na ovu osjetljivu populaciju. Pored toga što im omogućavaju normalne životne uvjete i krov nad glavom, neizostavno je i to da im pružaju osjećaj obiteljske strukture i prijateljstva. Nadaju se kako će, kao i do sada, naići na podršku plemenitih pojedinaca i donatora te osigurati sigurne i cjeloživotne uvjete za život mladima koji nisu u mogućnosti da brinu sami o sebi.

Kopirati
Drag cursor here to close