Otvaranje restorana

Par iz Španjolske došao u Mostar ostvariti mladenačke snove

Iz Španjolske došli u Mostar ostvariti svoje mladenačke snove
Lifestyle / Obitelj | 25. 01. 2018. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: HMS / Maria i Raul

Raul je studirao ekonomije, a Marija radila u restoranu kod svojih roditelja.Kad je ocu rekao da bi želio imati vlastiti restoran hladno ga je odbio- moraš nastaviti studirat, rekao mu je. Molio ga je da mu, bar, financijski pomogne, preko ljeta otvoriti montažni restoran, uz plažu u Anadluziji.

Otac je pristao, pa je Raul tako studirao, a ljeti vodio restoran u iznajmljenom montažnom objektu. I, dobro zarađivao. Kada je završio Ekonomski fakultet zaposlio se u banci, a Marija kao instruktor u auto-školi, piše o dvoje supružnika  koji su došli u Mostar pokrenuti biznis Hrvatski Medijski Servis.

No i Marija i Raul htjel su nešto drugo- imati svoj restoran. Prije tri godine Raul je došao u Mostar u posjetu prijatelju, a godinu kasnije u „grad na Neretvi“ vratio se s Marijom. Pomislili su ovo je grad, gdje ćemo ostvariti naše mladenačke snove.

''Vidjeli smo kako se Mostar razvija, širi, grad je bio pun turista. U starom gradu vidim gradi se hotel Marriott, ima dosta hotela, restorana s vašom tradicionalnom i talijanskom kuhinjom. Pomislio sam zašto mi ne bismo ovdje otvorili restoran sa španjolskom kuhinjom'',rekao je Raul.

Mariji se ideja svidjela, pa su sljedeće godine zajedno došli u Mostar.

''Obožavam Mostar. Fascinira me to što iz svakog djela grada možete vidjeti planine i brda, dopada mi se ta mješavina drevne i moderne arhitekture i najviše od svega ljudi, koji su topli. Kad god vam nešto treba, uvijek su spremni pomoći'', priča Raulova supruga, dok pokazuju ostvarenje svojih snova- njihov restoran Pauza&Tapas. U završnoj je fazi uređenja. Otvaranje planiraju za mjesec dana.

Kažu kako su za godinu dana boravka u Mostaru stekli puno prijatelja s kojima se viđaju u mostarskim restoranima, kafićima i hotelima. Misle kako je Mostar, zemljopisno i prometno na idealnom mjestu.

''Blizu je more, blizu planine. Stalno se vozimo- Međugorje, Split, Sarajevo, Dubrovnik.. sve je blizu. Sada čujemo bit će i puno letova iz Zračne luke prema zapadnim zemljama. To je dobro za razvoj'', kažu.

Marija i Raul, došli su iz Španjoske u Mostar, u BiH pokrenuti posao, u zemlju iz koje, upravo zbog nedostatka posla, ljudi, pogotovo mladi, sve više odlaze. Iako su i oni, napustili svoju zemlju zbog posla, mladima u Mostaru preporučuje da ostanu u svom gradu i ovdje realiziraju svoje ideje.

''Netko će reći da je to licemjerno. Ali naša priča je specifična. Nas oboje je avanturističkog duha. Mi smo htjeli koncept tapasa razviti u nekoj drugoj zemlji. Vidjeli smo da se istočna Europa razvija, da su politički odnosi Španjolske i BiH dobri i uz sve druge stvari odlučili smo se na ovaj korak'', objašnjava Raul.

A za ostvarenje snova, kaže, treba biti uporan, zasukati rukave i raditi, a ne ''čekati posao''. Istina je, kaže, da neki mladi ljudi nemaju ideju što bi radili čime bi se bavili. Ne daju im se ni šanse, da više odlučuju umjesto starijih. Ali za to kaže trebaju, ako imaju priliku, putovati i negdje će drugo vidjeti nešto što će poželjeti ostvariti ovdje. Kaže i kako je problem to što roditelji djeci pružaju maksimalan komoditeta, zbog čega oni često ne osjećaju potrebu da trebaju raditi, boriti se, jer sve imaju.

Kopirati
Drag cursor here to close