Crna statistika

Pandemija ubija natalitet: Rođeno najmanje beba u posljednjih 20 godina

Prema podacima Federalne agencije za statistiku, u siječnju ove godine rođeno je svega 898 beba, što je najmanji broj u proteklih više od 20 godina.
Lifestyle / Obitelj | 23. 03. 2021. u 07:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gubitak posla, niže plaće, loša ekonomska situacija, neizvjesna budućnost, samo su neke od posljedica pandemije u Bosni i Hercegovini. Sve se to odražava i na demografsku sliku naše zemlje.

Prema podacima Federalne agencije za statistiku, u siječnju ove godine rođeno je svega 898 beba, što je najmanji broj u proteklih više od 20 godina. Najviše je novorođenčadi u Sarajevskoj županiji - 253, dok su tijekom siječnja u Posavskoj županiji rođene svega dvije bebe!

Zbog loše ekonomske situacije bh. građani se ne odlučuju na proširenje obitelji, a da ovi podaci potvrđuju stanje u društvu i društvenu svijest u BiH koja je pandemijska, kao i svugdje u svijetu, potvrdio je i Amer Osmić s Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu.

''Opća nesigurnost sa sociološkog aspekta odrazila se na broj živorođenih. Mnogi bh. građani koji su u reproduktivnom periodu, iako imaju sigurne poslove, sve svoje planove odložili su dok se situacija s pandemijom ne poboljša'', kazao je Osmić za “Avaz”.

Iz mjeseca u mjesec prirodni priraštaj se značajno, odnosno rapidno smanjuje.

''Potrebno je vratiti povjerenje građana, posebno mladih, onih koji su u reproduktivnom periodu. Pokazati im da nisu sami. Nedostaje sustav koji će nam pokazati da ćemo imati tretman sličan onome koji imaju građani Europske unije ili barem zemalja koje nas okružuju, a koje se puno bolje snalaze i ozbiljnije pristupaju problemima koje nosi pandemija'', istaknuo je Osmić.

Njegove su procjene da siječanj neće biti najgori mjesec kada je loša demografska slika u pitanju.

''Izvjesno je da će veljača biti vrlo slična, pa čak i ožujak i travanj također. Ova godina će demografski biti katastrofalnija od prethodne'', istaknuo je Osmić.

 

Najgori mjesec

- 253 bebe u siječnju rođene u Sarajevskoj županiji

- 2 bebe rođene u Posavskoj županiji

- 1.663 osobe umrle u siječnju 2021.

Kopirati
Drag cursor here to close