Zlostavljanje

Otvara se predmet zbog jezivih scena iz vrtića

Ombudsmeni napominju da je Vijeće za djecu Bosne i Hercegovine, vođeno međunarodnim dokumentima, te Akcijskim planom za djecu BiH 2015.-2018. godine, nadležnim organima uputilo inicijativu za izmjenu obiteljskih zakona,
Lifestyle / Obitelj | 29. 10. 2018. u 12:55 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine će po službenoj dužnosti otvoriti predmet povodom video snimke ''jezive scene iz vrtića u Sarajevu'' koji se našao na brojnim online medijima i društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz te institucije.

Istim povodom izražavaju zabrinutost, s obzirom na nastojanja Ombudsmena da se u Bosni i Hercegovini uvede jasna i eksplicitna zabrana fizičkog kažnjavanja djece u svim sredinama i okruženjima.

Ombudsmeni, također, napominju da je Vijeće za djecu Bosne i Hercegovine, vođeno međunarodnim dokumentima, te Akcijskim planom za djecu BiH 2015.-2018. godine, nadležnim organima uputilo inicijativu za izmjenu obiteljskih zakona, zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, krivičnih zakona, zakona iz oblasti zdravstvene zaštite, okvirnog zakona u oblasti predškolskog i osnovnog obrazovanja, kao i zakona o sportu, sve s ciljem uvođenja eksplicitne zabrane tjelesnog kažnjavanja djece u svim životnim okruženjima djeteta.

''Na osnovu međunarodnih standarda u zaštiti ljudskih prava djece sadržanih u UN Konvenciji o pravima djeteta i pratećim protokolima, te drugim konvencijama Vijeća Europe nastala je i obveza BiH na usklađivanju pravnog okvira, ali i obveza praćenja i izvještavanja o usklađivanju i primjeni propisa u BiH. U okviru ovih standarda, izuzetno je važno i pitanje profesionalnih standarda za sve profesionalce koji rade za djecu i s djecom kao i sustava praćenja profesionalnog postupanja s djecom žrtvama nasilja'', priopćeno je.

Podsjećamo, snimka zlostavljanja djeteta u sarajevskom vrtiću zgrozila je bh javnost. Reagirao je i vrtić rekavši kako su odmah po saznanju sankcionirali ''odgovornu odgajateljicu i direktoricu vrtića, s kojima je raskinut radni odnos''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close