OSCE o nasilju u obiteljima

Tijekom pandemije ostaviti sigurne kuće za žene otvorene

„Izvanredno stanje nije izgovor za nasilje. Potičemo muškarce i dječake da kažu Ne nasilju i da sačuvaju svoje zdravlje i sigurnost, kao i zdravlje i sigurnost svojih obitelji i lokalnih zajednica,“ rekla je Kavalec.
Lifestyle / Obitelj | 27. 04. 2020. u 16:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) je danas pozvala vlade u BiH da poduzmu sigurnosne mjere na zaštiti žena i djece. Rezultati OSCE-ovog istraživanja “ Dobrobit i sigurnost žena u BiH“ su pokazali da je skoro polovica žena preživjela neki oblik zlostavljanja, uključujući nasilje od strane partnera u dobi od 15 godina ili kasnije. Pored toga, 64 posto žena u BiH se može smatrati pogođenim sukobom, dok su pokazatelji učestalosti nasilja od strane trenutnog partnera veći kod onih žena čiji su se trenutni partneri borili u sukobu nego kod onih čiji se partneri nisu borili.

Zaštititi žene i djecu

Uzimajući u obzir posljedice sukoba s kojima žene danas žive, Misija smatra ove podatke zabrinjavajućim u svjetlu trenutne situacije. Ograničeno kretanje i samoizolacija tijekom pandemije virusa COVID-19 povećava rizik od rodno zasnovanog nasilja. Žene i djeca su najpodložniji zlostavljanju i potrebna im je povećana zaštita u vremenu poput ovog te iz Misije apeliraju na vlasti da osiguraju da žene i djeca budu zaštićeni od zlostavljača.

Da bi pružila rano upozoravanje i zauzela proaktivna stav, Misija OSCE-a u BiH prati situaciju u vezi s nasiljem u obitelji započela je s prikupljanjem podataka o tome kako odgovori na pandemiju virusa COVID-19 utiču na rodnu ravnopravnost, uključujući rodno zasnovano nasilje.

Misija apelira na sve nadležne institucije da odgovore brzo i efikasno na slučajeve nasilja u obitelji, u svakom trenutku se pridržavajući vladavine prava.

Postoje različiti načini da se smanji rizik od nasilja nad ženama. Neki od njih bi uključivali, na primjer, informativne kampanje kojima se obavještava javnost da sigurne kuće za žene ostaju otvorene tijekom ograničenog kretanja zbog koronavirusa, omogućavanje žrtvama nasilja u obitelji da podnesu pritužbu a otvaranje novih kanala kojima žene mogu da prijave nasilje bi također pomoglo da se smanji rizik. Policija i tužiteljstva treba da nastave s praksom dostupnosti hitnih mjere zaštite za žrtve, naročito u izvanrednim situacijama.

NE nasilju

Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, je rekla: „Pravo žena i djece da u svakom trenutku žive životom oslobođenim od nasilja je od ključne važnosti. To se naročito zahtijeva u vremenu kada se obitelji nalaze u samoizolaciji. Potrebno je brzo djelovati na rješavanju njihovih potreba i poduzeti mjere da bi im se pružila adekvatna zaštita. Pozivamo nadležne vlasti da se pozabave ovim problemom u svom obraćanju javnosti, da prepoznaju da nasilje utječe na one koji su teško pogođeni uvedenim mjerama, poput starih osoba i djece. Oni trebaju imati mogućnost da zatraže pomoć i čak da budu ohrabreni da traže pomoć.“ Naglasila je važnost pristupa informacijama relevantnim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i djecom, kao što je internet stranica: stopvawnow.org.

„Izvanredno stanje nije izgovor za nasilje. Potičemo muškarce i dječake da kažu Ne nasilju i da sačuvaju svoje zdravlje i sigurnost, kao i zdravlje i sigurnost svojih obitelji i lokalnih zajednica,“ rekla je Kavalec.

„U ovisnosti od situacije u kojoj žive, neke osobe mogu imati osjećaj strepnje, pretrpanosti kod kuće ili osjećaj izoliranosti. Onim osobama koje se suočavaju s rizikom od nasilja u obitelji bit će još teže da budu zatvorene na mjestu koje nije sigurno, naročito bez društvenih kontakata“, rekla je Elmaja Bavčić, programska službenica za rodnu ravnopravnost i pitanja mladih pri Misiji OSCE-a u BiH. Rekla je da je važno iznijeti u javnost takve prijetnje i osigurati da žrtve budu na pravilan način zaštićene.

„Svi imamo odgovornost da spriječimo i zaštitimo one koji se suočavaju s rizikom od nasilja. Pozivamo sve nadležne institucije da razmotre kakve poruke šalju u javnost i da osiguraju da žrtve budu u mogućnosti i budu ohrabrene da traže zaštitu čak i tijekom policijskog sata“, navode i Misije OSCE-a

Pozivaju žrtve da prijave nasilje u obitelji. BiH ima dvije SOS linije: obje su besplatne i dostupne za pozive. Za savjet o tome šta učiniti, molimo pozovite ili 1265 za FBiH ili 1264 za RS, da biste dobili prvenstveno psihološku i socijalnu podršku. Da biste prijavili nasilništvo, pozivaju da se nazove policija na broj 122.

Misija je detaljno razmotrila rodno zasnovano nasilje u izvještaju pod nazivom OSCE-ovo istraživanje o nasilju nad ženama u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close