Kako će nam biti?

Mostarski vrtići bez smjernica i s malo slobodnih mjesta čekaju jesen

Gradski vrtići u Mostaru na jesen, prema dogovoru s osnivačima, ipak planiraju krenuti punim kapacitetima.
Lifestyle / Obitelj | 07. 07. 2020. u 12:30 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završen je prvi rok upisa djece u redovite programe Ustanove za pedagošku 2020./2021. godinu na području Mostara. I dok su kapaciteti u privatnim vrtićima manje-više popunjeni, u gradskim, za razliku ranijih godina, imaju manji broj slobodnih mjesta.

''Ostalo je još 40-tak mjesta u vrtićkom programu i sedam u jasličkom. Zadovoljili smo potrebe svih onih koji su tražili vrtić. Za razliku od prethodnih godina, ove je znatno manji broj slobodnih mjesta i lista čekanja na vrtić drastično je smanjena s nekadašnjih stotinjak na 15-tak djece'', kazala je za Bljesak.info Danijela Kegelj, ravnateljica JU Gradski vrtići Mostar.

Bez smjernica za jesen

Kako je kazala, iako se epidemiološka situacija po pitanju pandemije koronavirusa na području države pogoršava, gradski vrtići u Mostaru na jesen, prema dogovoru s osnivačima, ipak planiraju krenuti punim kapacitetima.

''U dogovoru s osnivačem planirali smo pune skupine. Nitko nam nije naložio nikakve druge smjernice za jesen. Ukoliko dođe do pogoršanja epidemioloških mjera tada ćemo postupit po preporukama, a za sada ostajemo pri ovoj odluci'', rekla je Kegelj.

Privatni vrtić ''Krijesnica'', s obzirom da nemaju potrebe za javnim upisom, svoje kapacitete popunio je još u lipnju. I dok su zadnjih mjeseci, prema preporukama epidemiologa, radili u manjim skupinama, za jesen, u koliko ne bude novih smjernica, planiraju raditi punim kapacitetima.

''Svi kapaciteti u vrtićkom i jasličkom programu za 2020/2021. godinu su popunjeni. S obzirom da radimo prema preporukama naših ranijih korisnika nemamo potrebe za javnim upisom jer već u lipnju popunimo sva mjesta'', kazali su.

Vrtić ''Sv. Josip'', govore, obavio je online upis novih korisnika i za jesen je ostalo još malo mjesta. Nadaju se kako će se situacija s koronom stabilizirati do jeseni te da će moći raditi normalno.

''Računamo da će se u rujnu javiti još određeni broj roditelja s obzirom da su zbog ove situacije mnogi od njih pronašli neku alternativu oko čuvanja, ostalo je još nekoliko slobodnih mjesta. Ukoliko ne bude nikakvih smjernica epidemiologa u planu je da radimo normalno kao što smo i ranije, čemu se iskreno i nadamo'', kazali su.

Pribilješke 

Jaslički program u vrtiću ''Sportić'' je popunjen, dok vrtićki program još nije ali upisa neće biti za više od 60 posto kapaciteta jer, ističu, to je najviše što mogu prilagoditi ovim preporučenim epidemiološkim pravilima.

''Smanjili smo kapacitete u jasličkim programima i oni su potpuno popunjeni. Planiramo popuniti 60 posto kapaciteta u vrtićkom programu, ali radimo i pribilješke za jesen ukoliko dođe do popuštanja epidemioloških mjera'', rekli su.

Podsjetimo, situacija s koronom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, zbog obustave rada koju je naložio Krizni stožer najviše je pogodila privatne vrtiće koji su se zbog toga naišli na udaru velikih financijskih problema. I dok su pomoć tražili u Ministarstvu prosvjete, znanosti kulture i sporta HHŽ-a ministar Rašid Hadžović uputio ih je, kako je kazao, na njihove osnivače, općine.

Kako su za Bljesak.info rekli u jednom od ovih privatnih vrtića kako za sada još nikakvu pomoć nisu dobili ni od koga, a niti kakve službene smjernice za jesen.

Kopirati
Drag cursor here to close