Udruženje Bebe

Omogućiti besplatan treći postupak izvantjelesne oplodnje

Uvođenje besplatnog trećeg postupka na nivou cijele Republike Srpske, kako navode, značilo bi mnogim roditeljima koji nisu u mogućnosti da financiraju tu proceduru, a ne žive u općinama koje financiraju treći postupak na nivou lokalne zajednice.
Lifestyle / Obitelj | 04. 11. 2017. u 06:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Udruženja obitelji s problemom steriliteta "Bebe", koje djeluje na području Hercegovine, čestitaju rođenje tisućite bebe u Republici Srpskoj nakon začeća izvantjelesnom oplodnjom, te ističu da je pravi trenutak da se osiguraju uvjeti i omogući besplatan treći postupak izvantjelesne oplodnje.

Djevojčici Mariji i njenim roditeljima iz ovog udruženja poželjeli su puno zdravlja i sreće i da budu inspiracija mnogim parovima koji još nisu uspjeli da ostvare potomstvo. 

"Poseban doprinos razvoju izvantjelesne oplodnje i borbi protiv steriliteta u Republici Srpskoj dao je predsjednik Srpske Milorad Dodik, koji je prvi reagirao i čestitao rođenje tisućite bebe i na taj način pokazao kontinuiranu i apsolutnu posvećenost borbi protiv steriliteta i stvarnoj borbi za natalitet u Srpskoj", navode u Udruženju "Bebe". 

Iz Udruženja podsjećaju da još mnogo roditelja u Republici Srpskoj čeka svoju priliku za novi pokušaj izvantjelesne oplodnje i da je pravi trenutak da se osiguraju uvjeeti i omogući besplatan treći postupak izvantjelesne oplodnje za buduće roditelje, posebno, kako kažu, imajući u vidu prošlogodišnje obećanje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite da će uskoro biti osigurani uvjeti za treći postupak. 

"Trećim postupkom bile bi obuhvaćene žene koje u prva dva postupka izvantjelesne oplodnje nisu uspjele da ostvare ili iznesu trudnoću, što predstavlja znatno manja godišnja izdvajanja u odnosu na prva dva postupka, imajući u vidu uspješnost izvantjelesne oplodnje u cijeloj Republici Srpskoj", kažu u Udruženju. 

Uvođenje besplatnog trećeg postupka na nivou cijele Republike Srpske, kako navode, značilo bi mnogim roditeljima koji nisu u mogućnosti da financiraju tu proceduru, a ne žive u općinama koje financiraju treći postupak na nivou lokalne zajednice. 

"Općine koje su do sada izdvajale novac za treći, mogle bi da preusmjere sredstva za četvrti postupak, čim bi bio napravljen ogroman napredak u borbi protiv steriliteta i pada nataliteta u Srpskoj", navode u Udruženju. 

Iz Udruženja podsjećaju da Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od 2007. godine pokriva troškove prvog, a od 2011. i troškove dva postupka izvantjelesne oplodnje za parove kojima je to jedini način da ostvare potomstvo. 

Kopirati
Drag cursor here to close