Pravo na privatnost

Ombudsmeni upozorili na kršenje prava djece u medijima

Ombudsmeni pozivaju sve urednike internet portala da sa svojih portala odmah uklone sporni snimak, tekstove i komentare posljednjeg slučaja vršnjačkog nasilja u Banjoj Luci.
Lifestyle / Obitelj | 20. 10. 2017. u 13:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na osnovu žalbi građana, ali i kontinuiranog praćenja izvještavanja medija o aktualnim događanjim u društvu, posebno kada su u pitanju djeca, Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine zapažaju da je i dalje prisutna praksa izvještavanja medija o slučajevima nasilja nad djecom na način koji ne osigurava zaštitu njihovog identiteta i prava.

Ombudsmeni posebno izražavaju zabrinutost zbog posljednjeg slučaja vršnjačkog nasilja u Banjoj Luci (maloljetnicu pretukle četiri vršnjakinje).

''Prema saznanjima Ombudsmena, nadležne institucije su povodom konkretnog slučaja reagirale i poduzimaju radnje u skladu sa svojim ovlastima i nadležnostima. Međutim, snimak događaja se nalazi na brojnim medijskim portalima i društvenim mrežama, što dovodi do dodatne traumatizacije žrtve nasilja i ugrožavanja prava na privatnost'', upozorava se u priopćenju.

Ombudsmeni su, kako se dodaje, svjesni da se tehnološka globalizacija itekako ubrzava, te je pristup medijima i društvenim mrežama sve uobičajeniji.

O brojnim negativnim utjecajima medija na djecu, Ombudsmeni su, između ostalog, upozorili u svom Specijalnom izvještaju pod naslovom: ''Preporuke za unapređenje zaštite prava djece na privatnost kada su prava narušena od medija u Bosni i Hercegovini''. Senzacionalistički pristup prilikom izvještavanja o djeci samo prouzrokuje dodatna kršenja i ugrožavanja prava djeteta, kao i dodatnu traumatizaciju djeteta.

''Svjesni toga da je sloboda medija ključni uvjet za razvoj demokratskog društva koje štiti i poštuje osnovna ljudska prava, Ombudsmeni pozivaju medije da se prilikom izvještavanja o djeci u slučajevima poput navedenog bave isključivo pojavom, a ne pojedinačnim slučajem'', ističe se u priopćenju.

Cijeneći najbolji interes djeteta, Ombudsmeni pozivaju sve urednike internet portala da sa svojih portala odmah uklone sporni snimak, tekstove i komentare.

Također, pozivaju i nadležne organe, prvenstveno policiju i školu, kao i centar za socijalni rad, da odmah djeluju u skladu sa svojim nadležnostima i ovlastima, koja su propisana zakonima i protokolima.

Kopirati
Drag cursor here to close