Izazovi pandemije

Okrugli stol u Mostaru: Psihološka pomoć obiteljima Hercegovine

Za većinu obitelji Covid-19 pandemija značila je velike promjene u svakodnevnim rutinama kao i ograničena ili izmijenjena financijska primanja.
Lifestyle / Obitelj | 11. 03. 2021. u 13:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Izazovi sa kojima se suočavaju obitelji u doba COVID pandemije

Udruženje za sustavnu praksu i terapiju (USPIT) organizira okrugli stol o temi Izazovi sa kojima se suočavaju obitelji u doba COVID pandemije.

Okrugli stol će se održati 13. ožujka s početkom u 12:00 sati u Centru za kulturu Mostar.

Covid-19 pandemija je obuhvatila sve sfere društva, neke više od drugih. Za neke obitelji ona je značila velike promjene u svakodnevnim rutinama kao i ograničena ili izmijenjena financijska primanja.

Za druge obitelji, možda je došlo do povećane anksioznosti kod djece uslijed zatvorenih škola i fakulteta ili drugačijeg načina školovanja kao i do napetosti u partnerskoj relaciji ili do općeg straha. Stalno iznalaženje novih načina suočavanja s problemima može biti izazov za većinu.

Anksioznost i depresija

Neka od istraživanja pokazuju da u općoj populaciji oko 4 od 10 odraslih osoba ima neke simptome anksioznosti ili depresije.

Jedno od istraživanja iz srpnja 2020. godine, (KFF Health Tracking Poll)  iz Amerike je otkrilo da mnoge odrasle osobe primjećuju negativne učinke za mentalno zdravlje kao što su poteškoće sa spavanjem ili jelom, povećano konzumiranje alkohola ili pogoršanje kroničnih stanja.

Tijekom pandemije mnoge osobe su se susrele sa izazovima vezanim za izolaciju ili gubitak poslova.

Mlade osobe su se susrele sa brojnim izazovima uzrokovanim pandemijom od zatvaranja fakulteta do gubitka mogućnosti zaposlenja koji mogu utjecati na mentalno zdravlje.

Tijekom pandemije značajno više mladih osoba, po istom istraživanju u dobi od 18-24 godine je doživjelo simptome anksioznosti ili depresije.

Pomoć obiteljima Hercegovine

Svi ovi navedeni razlozi su potakli profesionalce da organiziraju okrugli stol.

Cilj okruglog stola je otvoriti prostor za kreiranje preporuka koje bi bile od pomoći obiteljima u regiji Hercegovine, a  za unaprjeđenje mentalnog zdravlja svih članova obitelji sa svojim raznovrsnim potrebama.

Svaka obitelj ima svoje jedinstvene potrebe, ali i sličnosti s obiteljima koje su istom životnom ciklusu.

"Obitelji širom BiH su se našle pred velikim izazovom u ovoj, ali i protekloj godini izazvanom COVID pandemijom. Većina obitelji morala je iznaći nove načine kako organiziraju svoje vrijeme, školske, obiteljske i poslovne obveze. Uslijed stalnih mjera i realnog straha od oboljenja porodice su iscrpile svoje kapacitete, i to jako osjećaju svi članovi obitelji. Kao obiteljski sistemski psihoterapeuti mi smo impresionirani snagom obitelji s kojim radimo i njihovim određenjem da se u velikom broju pridržavaju vrlo zahtjevne rutine uzrokovane pandemijom.

Foto: Unsplash / Mentalno zdravlje

Naše kolege i kolegice širom zemlje rade s obiteljima i primjećujemo da je potražnja za otvorenim i iskrenim traženjem kvalitetne psihološke podrške za sve članove prisutna, a u cilju rješavanja izazova koji su većinom izvan kontrole samih obitelji", izjavila je predsjednica Udruženja za sistemsku praksu i terapiju USPIT u BiH Armina Čerkić.

Godina dana je već od kako se suočavamo s najvećom društvenom krizom 21. vijeka.

Posljedice su sveprisutne

Kako navode iz USPIT-a, posljedice svi već negdje osjetimo.

Ono što smo imali proteklu godinu dana je veliki pritisak na sve sustave od obiteljskog, zdravstvenog a zatim i obrazovnog gdje su se velikom brzinom obrazovni i zdravstveni radnici prilagođavali, učili i osmišljavali preko noći nove metode i pristupe u radu.

Ova vrsta virusa postala je uzrokom stresa, anksioznosti i straha, što su sve, navode, normalne psihološke reakcije na naglo promijenjene životne okolnosti.

U psihoterapijskoj praksi se pokazalo da je u protekloj godini dana porastao broj osoba koje su se javljale sa određenim simptomima koje su utjecale na njihovo normalno funkcioniranje.

Briga za mentalno zdravlje

Strah, anksioznost, frustracija, bespomoćnost – samo su neki od osjećaja s kojima se gotovo svatko od nas svakodnevno susreće u ovom periodu života.

"Jako nam je važno da okupimo profesionalce na jednom mjestu kako bismo iz različitih uloga djelovanja prepoznali potrebe i dalje korake koji su potrebni pojedincima i obiteljima. Ne možemo djelovati kao ostrva moramo djelovati sistemski i zajedno kako bismo pružili adekvatnu pomoć", kazala je obiteljsko sustavna psihoterapeutkinja Edna Haznadarević.

Foto: Unsplash / Djeca

Obiteljsko sustavna terapeutkinja Tanja Tankosić Girt naglasila je kako brinući o mentalnom zdravlju brinemo i za tjelesno i socijalno zdravlje te obratno.

"Iako se stigmatizacija vezana za traženje psihološke pomoć i podrške u stanjima osobne, partnerske ili obiteljske krize i izazova smanjuje i sve veći broj osoba slobodnije dolazi na psihoterapiju, potrebno je ulagati dodatne napore da se psihoterapijska i savjetodavna praksa približi većem broj obitelji. Opće zdravlje i dobrobit obuhvata brigu za tjelesno, mentalno i socijalno zdravlje i te tri komponente su neraskidivo povezane i isprepletene.

Usprkos velikim izazovima i teškoćama u kojima se nalaze naše obitelji u ovom trenutku, kroz svakodnevnu praksu uviđamo da postoje i ogromni kapaciteti i resursi koji porodicama stoje na raspolaganju", naglasila je obiteljsko sustavna terapeutkinja Tanja Tankosić Girt.

Kopirati
Drag cursor here to close