Lazar Prodanović

Obitelj je osnovni temelj na kojem počiva svako društvo

Međunarodni dan obitelji prilika je da se poseban apel uputi vlastima na svim nivoima u BiH da se snažnije angažuiraju na suzbijanju rastućeg nasilja nad ženama i djecom.
Lifestyle / Obitelj | 14. 05. 2021. u 11:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lazar Prodanović navodi da je Međunarodni dan obitelji prilika da poseban apel uputi vlastima na svim nivoima u BiH da se snažnije angažuiraju na suzbijanju rastućeg nasilja nad ženama i djecom.

Prodanović je upriopćenju za javnost podsjeća da se Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda od 1994. godine u cijelom svijetu 15. svibanj obilježava se kao Međunarodni dan obitelji.

''Taj datum prilika je za sve nas u BiH da se osvrnemo na ključni značaj obitelji kao osnovnog temelja na kojem počiva svako društvo, kao i da potaknemo sve institucije i javnost u BiH da pruže snažnu podršku obiteljima, posebno onim koje se danas, više nego ikad, suočavaju s ekonomskim, zdravstvenim i svim drugim društvenim problemima'', dodao je Prodanović.

Naglasio je da je potrebno uložiti više društvenog napora kako bi se pružila puna podrška obiteljima koje su prijavile nasilje nad ženama i djecom, kao i drugim ranjivim obiteljima, posebno onima koje su u vrijeme pandemije izgubile prihode od kojih žive, koje nemaju adekvatan smještaj, te onima u kojima žive starija lica, lica s invaliditetom i lica s posebnim potrebama.

Naveo je da se BiH pridružila svim međunarodnim konvencijama i zakonski odlično uredila oblast ravnopravnosti polova. S tim u vezi, svim institucijama u BiH nameće se imperativ osiguravanja ravnopravnosti spolova unutar obitelji, kako bi majke i očevi podijelili odgovornost za očuvanje obitelji, kao i za školovanje i odgoj djece.

''Osim toga, BiH je jedna od država članica Ujedinjenih nacija koja je prije šest godina usvojila Ciljeve održivog razvoja, čijim se ispunjavanjem umanjuje ili eliminira siromaštvo, diskriminacija po bilo kom osnovu, te štiti životna okolina. S tim u vezi, podsjetio bih i na činjenicu da očuvanje obitelji i donošenje, te provođenje obitelji orijentiranih politika predstavlja jedan od ključnih preduvjeta za ostvarenje prvih pet Ciljeva održivog razvoja, koji se odnose na uklanjanje siromaštva i gladi, osiguravanje zdravog života za ljude svih uzrasta i dobi, na cjeloživotno obrazovanje, postizanje rodne ravnopravnosti i sprečavanje rodno zasnovanog nasilja'', naveo je Prodanović.

Na Međunarodni dan obitelji, kako je dodao, potrebno je podsjetiti i na obavezu podrške i pomoći višečlanim obiteljima.

''Od suštinske je važnosti za sve institucije u BiH da, suočene s ozbiljnim padom nataliteta i sve većim odlaskom mladih ljudi, poduzmu korake u ovom pravcu, kako provođenjem sistemskih mjera tako i kroz podršku udruženjima i predstavnicima višečlanih obitelji'', navodi predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Lazar Prodanović, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close