Ovdje su zaista sretni

Novi život na balkanskoj ruti nade

Od početka migracijske i izbjegličke krize u Bosni i Hercegovini početkom 2018. godine, Europska unija, uz podršku partnera iz UNICEF-a i Save the Children, pomogla je preko 1000 djece migranata i izbjeglica
Lifestyle / Obitelj | 18. 01. 2019. u 14:53 Aleksandra Babić-Golubović/Save the Children
Kopirati

Dječak je bio star samo 7 dana kada smo upoznali njegovu majku u kampu za migrante i izbjeglice „Bira“ u Bihaću, u Unsko-sanskom kantonu. Beba je rođena u kantonalnoj bolnici u Bihaću, a terensko osoblje Save the Children je roditeljima osiguralo nosiljku i odjeću za bebe, te ostale osnovne potrepštine, kako bi dječaka doveli u njegov prvi dom - kontejner s jednom prostorijom, smješten u velikoj dvorani bivše tvornice u Bihaću u kojoj trenutno boravi preko 2200 migranata i izbjeglica.

Majka, bivša medicinska sestra, i njezin suprug - sveučilišni profesor, napustili su Iran sa svojim šestogodišnjim blizancima prije više od godinu dana. Put ih je najprije odveo u Beograd, nakon čega je uslijedio prelazak granice u Bosnu i Hercegovinu, u organizaciji krijumčara.

Aleksandra Babić-Golubović/Save the Children / 

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Otišli smo jer nismo imali slobodu izraziti svoje mišljenje", kaže majka, dodajući: "Već smo ostvarili 50% naše misije - napustili smo Iran. Nije nam previše važno kuda ćemo dalje, sve dok je to zemlja u kojoj možemo imati slobodu, i gdje naša djeca mogu dobiti obrazovanje''.

Dječakov otac služi nam čaj i kolačiće s velikim osmijehom, uzbuđen da može obilježiti rođenje svog djeteta: ''Ovdje sam zapravo sretan. Tek sada, kad sve vrijeme provodimo zajedno u ovoj maloj sobi, zaista upoznajem svoje sinove i suprugu. Nikada nismo imali vremena za to kod kuće'', kaže on.

U vrijeme našeg razgovora, u tijeku je bilo postavljanje kutka za djecu i servisa za majke i bebe u kampu „Bira“, gdje su brojne porodice smještene u kontejnere u odvojenom dijelu ovog velikog objekta. Te su usluge omogućene uz podršku Europske unije i partnera, UNICEF-a i Save the Children. ''Radujemo se što će ove usluge biti dostupne našim dječacima. Većinu vremena provode u ovoj sobi, kao u zatvoru. Nadamo se da će se od sada moći igrati i učiti nove stvari'', zaključuje majka.

Aleksandra Babić-Golubović/Save the Children / 

Od početka migracijske i izbjegličke krize u Bosni i Hercegovini početkom 2018. godine, Europska unija, uz podršku partnera iz UNICEF-a i Save the Children, pomogla je preko 1000 djece migranata i izbjeglica u ostvarivanju pristupa osnovnim uslugama zaštite, psihosocijalnim uslugama i aktivnostima učenja u dva kutka za majke i bebe i dva kutka za djecu u Unsko-sanskom kantonu.

Intervencija je sada proširena novim pomenutim uslugama u kampu „Bira“, kao i putem tima za podršku koji je na raspolaganju 24 sata dnevno, te mobilnog tima za pomoć djeci bez pratnje i djeci razdvojenoj od porodica. Osim toga, uspostavljena je suradnja s lokalnim vlastima kako bi se osiguralo da djeca migranti i izbjeglice u Unsko-sanskom i Sarajevskom kantonu budu uključena u redovno osnovno obrazovanje od sljedećeg polugodišta.

Kopirati