SOS Dječja sela

Nova potpora jačanju obitelji u Mostaru  

Program Jačanja obitelji ima za cilj postići samoodrživost obitelji pod rizikom od odvajanja djece, a to znači da su roditelji u stanju prepoznati dječje potrebe i na njih adekvatno odgovoriti
Lifestyle / Obitelj | 19. 10. 2017. u 14:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Potpisivanjem ugovora o suradnji, te uručivanjem čeka u vrijednosti od 58.000 KM oslužbenjen je nastavak suradnje SOS Dječjih sela BiH i Fondacije La Terra Nostra.

Novac je prikupljen na donatorskoj večeri koju je La Terra Nostra sredinom godine organizirala u Cirihu, a u sljedeće tri godine bit će usmjeren za realizaciju aktivnosti u okviru SOS Programa Jačanja obitelji u Srebrenici i u Mostaru.

''Izuzetno nam je zadovoljstvo nastaviti suradnju sa SOS Dječjim selima BiH i ovom donacijom podržati zajednički projekt osnaživanja obitejli u Srebrenici. Najveći san svakog djeteta je topao dom i sretna obitelj, a mi smo tu da im zajedničkim snagama pomognemo u ostvarenju tog sna. Željela bih da se posebno zahvalim Peđi Bajoviću koji je odbio bilo kakav honorar, te svojim nastupom podržao našu dobrotvornu večeru i ansamblu Corona koji su nam svojim angažmanom pomogli da prikupimo ova sredstva, i naravno da se zahvalim svim našim donatorima i članovima koji vjeruju u naš rad i koji nas podržavaju od samog početka'', istaknula je Alma Palo Aličehić, predsjednica fondacije La Terra Nostra.

''Saradnja s La Terra Nostrom započela je prije četiri godine, te je najprije bila orijentirana na podršku mostarskom Programu Jačanja obitelji koji SOS Dječija sela BiH tamo realiziraju. Kada je, zajednički realizirana studija izvodljivosti pokazala potrebu da isti program počnemo implementirati i u Srebrenici, predstavnici La Terra Nostre su izrazili želju za nastavkom suradnje. Zahvalni smo za sav angažman predstavnika Fondacije i sretni da već godinama imamo istu viziju – a to je osigurati da obiteljima, koje su Zakonom definirane kao obitelji pod rizikom od odvajanja od djece, budemo najdirektnija podrška kako bismo osigurali njihovo kvalitetnije obiteljsko funkcioniranje i na taj način osigurali poticajno i ljubavlju ispunjeno okruženje za djecu. Timovi stručnjaka svim porodicama u riziku od odvajanja djece pristupaju individualno, a svakodnevno radeći sa njima pružaju podršku u segmentu obrazovanja, zdravstva, pružaju psihosocijalnu podršku, ali i rade na unaprijeđenu roditeljskih vještina. Poseban segment na kojem radimo je i podrška u ekonomskom osnaživanju obitelji. Iznos od 49.000 KM bit će, u sljedeće tri godine usmjeren na realizaciju aktivnosti u Srebrenici, dok će iznos od 9.000 KM biti investiran u mostarski Program jačanja obitelji'', istaknuo je Amir Omanović, nacionalni direktor SOS Dječjih sela BiH.

Program Jačanja obitelji ima za cilj postići samoodrživost obitelji pod rizikom od odvajanja djece, a to znači da su roditelji u stanju prepoznati dječje potrebe i na njih adekvatno odgovoriti, ali i osigurati prihode za zadovoljenje potreba djece. To također znači i da su roditelji upoznati sa svim pravima koja oni i njihovi članovi obitelji imaju, te načinima kako da ta prava ostvare u okviru sustava.

Osim u Mostaru i Srebenici, organizacija SOS Dječja sela BiH Program Jačanja porodica realizira i u Sarajevu, Goraždu, Gračanici i Maglaju. Svakog dana ukupno 325 porodica, te 870 djece dobiva neki vid podrške na ovih šest lokacija.

Jedan od ciljeva fondacije La Terra Nostra je pomoć mladim ljudima da se obrazuju i ostvare svoje snove. U skladu sa tim fondacija se fokusira na područje gdje sa sigurnošću može pružati dugoročnu podršku obiteljima s maloljetnom djecom i njihovim naporima da izgrade svoju budućnost.

Kopirati
Drag cursor here to close