Briga države

Ne treba biti kao u Finskoj, ali ne bi trebalo ni ovako

Ova finska tradicija traje još od 1938. godine. Cilj tada, ali i danas je da se svakom djetetu omogući jednak početak života.
Lifestyle / Obitelj | 23. 09. 2019. u 08:17 Bljesak.info
Baby paket u Finskoj i porodilje u BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve trudnice u Finskoj posljednjih 80 godina dobivaju od države “baby paket” koji sadrži potrepštine za novorođenče. Dok ideju od Finaca preuzimaju mnoge zemlje, u Bosni i Hercegovini još nema ni naznaka da će se ovako nešto priuštiti porodiljama.

Novac ili baby paket, opcije su za koje se roditelji u Finskoj mogu opredijeliti mjesec dana prije rođenja djeteta. Većina se odlučuje za baby paket, jer kutija u kojoj je sve zapakovano nije obična kutija. I obitelj Sjoblom iz Helsinkija izabrala je upravo baby paket.

“Ovo nam je prvo dijete. U baby boxu dobivamo sve što nam je neophodno, od odjeće do raznih proizvoda. Zato na neki način ima veću vrijednost nego novac.” Tomas i Suzan, roditelji iz Finske

“Osim poklona koji dobijete, također je bitna i njegova tradicija. Baby paketi šalju poruku da država brine o roditeljima dajući im korisne stvari, a kutija za bebe je pravi prvi krevetac za njih.”, objašnjavaju.

Ova finska tradicija traje još od 1938. godine. Cilj tada, ali i danas je da se svakom djetetu omogući jednak početak života. U početku program je bio namijenjen samo obiteljima s malim primanjima, ali je kasnije proširen na sve trudnice. I nisu ovo jedine beneficije, koje prate svaku obitelj u Finskoj.

Pored baby boxa, brojne su dječje i roditeljske beneficije koje se dodjeljuju u Finskoj. Npr. svaka obitelj dobije oko 100 eura mjesečno za svako dijete dok ne nepune 18 godina. Također, oba roditelja mogu odsustvovati s posla, a da i dalje odbijaju dio plaće.

I dok majke u Finskoj pakete odbijaju i prije rođenja djeteta, u Bosni i Hercegovini porodilje naknade čekaju i duže od godinu dana.

Adela Hurem Bjelić iz Sarajeva majka je troje djece. Kaže da smo daleko od Finske, ali i drugih europskih država, kada je riječ o pravima porodilja, a mogućnost za dobivanje baby paketa se i ne spominje.

''180 maraka vi dobivate mjesečno, ja sam na blizanke trošila tri puta više nego što sam dobila. / Kad vidite kako je u drugim državama, koliko pomažu roditeljima, koliko pomažu djeci, kod nas je to čista nula'', govori Hurem Bjelić za BHRT.

Porodilje u Bosni i Hercegovini su diskriminirane, jer u ovisnosti od mjesta prebivališta, ovisi visina, ali i samo postojanje prava na porodiljsku naknadu. To je posebno izraženo u Federaciji BiH, gdje se u pojedinim kantonima porodiljska naknada nikako ne isplaćuje, a u ostalim kantonima to nisu ujednačeni iznosi, a i naknade uglavnom kasne.

Kopirati
Drag cursor here to close