HNŽ

Važniji su milijuni: Vlasti se ne žele odreći novca od prvih nekretnina

Prihod od poreza na nekretninu jedan je od najunosniji prihoda koji ubire Vlada HNŽ i kojeg se teško odriče, čak i u korist mladih obitelji.
Lifestyle / Obitelj | 02. 07. 2021. u 11:59 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 2020. godini Hercegovačko-neretvanska županija naplatila je 4.732.729,40 KM prihoda od poreza na nekretninu. Od toga 4.662.288,76 KM naplaćeno je od poreza na promet nekretnina, a 70.441,24 KM od poreza na nasljeđe i dar. Podaci su ovo iz Izvješća o radu Povjerenstva za procjenu prometne vrijednosti nekretnina za razdoblje od 2010. do 2020. godine.

Povjerenstvo je u 2020. godini izvršilo procjenu prometne vrijednosti nekretnina u 1047 predmeta, od čega 457 predmeta se odnosi na stanove, 536 predmeta na zemljišta i kuće, 21 predmeta na poslovne prostore i 33 predmeta na garaže.

Najunosniji prihod

Prihod od poreza na nekretninu jedan je od najunosniji prihoda koji ubire Vlada HNŽ i kojeg se teško odriče, čak i u korist mladih obitelji. Najbolji primjer toga jeste nepostojanje olakšice na prvu nekretninu.

U Federaciji porez na nekretninu iznosi pet posto cijene kupljenje nekretnine. Tako, ukoliko kupite nekretninu vrijednosti 100.000 KM za porez ćete izdvojiti pet tisuća KM, uz rok otplate od 15 dana od primanja rješenja.

Ranije je u Zakonu o porezu na promet nekretnina HNŽ-a postojala uredba o oslobađanju poreza na prvu nekretninu. Ali zbog čestih zlouporaba ove olakšice, na zahtjev Porezne uprave Federacije BiH, Skupština HNŽ-a ju je 2014. godine ukinula.

Olakšica je ukinuta, iako se prema ranijim riječima Slavena Raguža, zastupnika u Skupštini HNŽ, ona nije trebala dirati jer postoji više načina dokazivanja neposjedovanja nekretnina. Prema njegovim riječima, razlog za ukidanje olakšice leži u milijunskim prihodima.

''Pravi razlog leži u činjenici da se, oni koji su navikli parazitirati nad proračunom i živjeti od proračunskih sredstava, ne žele tek tako lako riješiti milijuna koji se slijevaju u proračun na osnovu ovog poreza'', objasnio je ranije u izjavi za Bljesak.info Raguž.

Prebacivanje loptice na niže razine

Priču o ponovnom uvođenju ovo olakšice aktualizirao je točno prije godinu dana zastupnik u Skupštini HNŽ Amir Šelo, koji je predložio izmjene i dopune Zakona o porezu na promet nekretnina u ovoj županiji, što je Vlada HNŽ podržala te istodobno zatražila mišljenje lokalnih samouprava, odnosno općina i gradova po ovom pitanju.

Dok Vlada HNŽ izgleda još uvijek čeka izjašnjavanja lokalnih samouprava na ovu temu, za Bljesak.info neke su se već izjasnile. Prema ranijim informacijama koje smo dobili od gradova i općina u HNŽ-u prihoda od poreza se ne misle odreći Gradovi Mostar i Čapljina, a po svemu sudeći ni Neum, dok su općine Jablanica, Prozor – Rama, Čitluk stale na stranu građana.

Mišljenja lokalnih zajednica o ovom pitanja Raguž smatra nepotrebnim i kupovinom vremena iz razloga što se Vlada HNŽ ne želi riješiti tih prihoda. Radi se o Zakonu koji je na županijskoj razini i on definira poreznu stopu na osnovu prometa nekretnina te s toga, objašnjava, nije uopće potrebno mišljenje lokalne samouprave o ovome. 

''Sve je ovo rezultat nepostojanja ikakvog osjećaja za opće dobro i činjenica da ta stranačka oligarhija, ta vladajuća elita živi u nekom svom svijetu. Kako očekivati od jednog političara koji je sve nekretnine dobio i platio putem proračuna da razumije koliko znači nekome pet posto cijene kredita koji je netko podigao za svoj stan'', objašnjava Raguž.

Praksa u mnogim zemljama regije je da se mlade osobe oslobađaju poreza prilikom kupovine prve nekretnine. Teško da će vladajući u našoj zemlji ponuditi jednu ovakvu priliku i olakšati početak mladim obiteljima, oni su se pobrinuli samo za svoju djecu. Sudeći prema odugovlačenju i prebacivanju loptice na niže razine odabrali su milijune, ne građane.

Kopirati
Drag cursor here to close