Prevencija je ključna

Na vrijeme uočiti društveno neprihvatljivo ponašanje kod djece

U Tomislavgradu je održana radionica 'Sustav ranog prepoznavanja djece u riziku'.
Lifestyle / Obitelj | 13. 12. 2017. u 16:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava u srijedu je u Tomislavgradu održana radionica "Sustav ranog prepoznavanja djece u riziku", u organizaciji Misije OESS-a u BiH i Centra za socijalnu skrb Tomislavgrad.

Na radionici, koja je za cilj imala prepoznavanje i zaštitu djece od faktora rizika, te sprječavanje i borbu protiv nasilja koje uključuje djecu, sudjelovali su socijalni radnici, psiholozi i pedagozi, kao i ravnatelji osnovnih i srednjih škola u Tomislavgradu.

Sudionici su mogli saznati više o važnosti zajedničkog angažmana svih relevantnih institucija u kreiranju sigurnog okruženja za djecu, preventivnim mjerama i dostupnim mehanizmima u vezi s nasiljem u obitelji, vršnjačkim nasiljem, ali i ostalim vidovima društveno neprihvatljivog ponašanja koje uključuje djecu.

Centar za socijalnu skrb Tomislavgrad prezentirao je projekt "Sustav ranog prepoznavanja djece u riziku" za osnovne i srednje škole na području Općine Tomislavgrad.

Prema riječima ravnatelja Centra za socijalnu skrb Tomislavgrad Ilije Krišto, program prepoznavanja i zaštite djece od faktora rizika podrazumijeva skup planski osmišljenih i organiziranih aktivnosti da bi se kod osobe otklonili identificirani faktori rizika od činjenja društveno neprihvatljivog ponašanja.

''Dakle, nakon što je kod određenog djeteta identificiran konkretan faktor rizika, djetetu se treba posvetiti posebna pozornost, pa se u odnosu na njegove potrebe primjenjuju određene preventivne mjere, koje se inače ne bi primjenjivale na općoj populaciji '', kazao je Krišto.

Sredstva za provedbu projekta osigurali su Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini i Općina Tomislavgrad, uz suglasnost Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije.

Također, sudionicima današnje radionice prezentirane su Matrice za rano prepoznavanje indikatora rizika od društveno neprihvatljivog ponašanja učenika. Dokument su predstavili prof. dr. Elmedin Muradbegović s Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Sarajevo i prof. dr. Ivan Zečević s Filozofskog fakulteta u Banja Luci.

Kopirati
Drag cursor here to close