Edukacija

Mostar: U 2018. tri obitelji udomile dijete

Program edukacije budućih udomitelja provode certificirani treneri, a osposobljavanje i edukacija udomitelja provodi se u skladu s Planom i programom osnovnih i dodatnih edukacija udomitelja.
Lifestyle / Obitelj | 24. 07. 2018. u 14:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri djeteta sa područja Mostara nakon boravka u ustanovama socijalne zaštite dobila su svoju obitelj.

Naime, nakon usvajanja Zakona o udomiteljstvu Federacije BiH koji je sa primjenom krenuo u ožujku ove godine, obaveza je da ako se želi udomiti dijete, potrebno je proći edukaciju koju provode Centri za socijalni rad lokalnih zajednica.

''Tijekom prve edukacije budućih udomitelja, koja je održana 2017. godine u Mostaru, sudjelovalo je sedam bračnih parova udomitelja i jedna udomiteljica. U tijeku edukacije i nakon završetka iste, tri bračna para primili su dijete na smještaj u svoju obitelj'', rečeno je iz Centra za socijalni rad za Bljesak.info.

Kako je rečeno iz Centra, program edukacije budućih udomitelja provode certificirani treneri, a osposobljavanje i edukacija udomitelja provodi se u skladu s Planom i programom osnovnih i dodatnih edukacija udomitelja.

''Edukacija se sastoji od devet sesija, odnosno susreta na kojoj budući udomitelji razvijaju svoje vještine i znanja kao i način prevazilaženja i suočavanja sa poteškoćama na koje mogu naići za vrijeme boravka djece u njihovim obiteljima'', rekli su iz mostarskog Centra.

Kroz sesije udomitelji usvajaju kompetencije, koje su okružene cjelinama, poput: zaštitite i odgajanja djeteta, zadovoljavanja razvojnih potrebe djeteta, pružanja podrške u odnosu sa biološkom obitelji, jačanje stalnost i održivost veza, te rada kao člana stručnog tima. 

''Program edukacije je resurs, podrška budućim udomiteljima, te razmjena informacija o udomiteljstvu koje će pomoći udomiteljima da prerastu u uspješnu udomiteljsku obitelj. Nakon uspješno završene obuke i pozitivne procjene od strane trenera, udomitelji dobivaju certifikat o završenoj obuci'', rečeno je iz Centra za socijalni rad za Bljesak.info.

O smještaju djeteta u udomiteljsku obitelj, prvenstveno odlučuje dijete - ukoliko se radi o starijem djetetu, pojašnjavaju iz Centra, zatim roditelj/skrbnik mora dati svoju izjavu suglasnost za smještaj djeteta u udomiteljsku obitelj, ili se dijete smješta u udomiteljsku obitelj prema odluci nadležnog suda.

Inače, u nadležnosti Ustanove "Centar za socijalni rad Grada Mostara" na području Mostara, trenutno je zbrinuto 13 djece u Ustanove socijalne zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close