Vrlo važna podrška

Mostar: Sve više očeva prisutno na porodu

Nekad ste jednostavno ostavljali partnericu u trudovima u rodilištu i vratili se nakon nekoliko dana po nju i dijete. Toga više nema - i očevi preuzimaju sve veću ulogu u pružanju podrške svojim partnericama.
Lifestyle / Obitelj | 28. 06. 2019. u 09:09 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve više Mostaraca potpora su svojim suprugama na porodu. U Klinici za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar održava se tečaj pripreme za porođaj u okviru kojeg se trudnice  uz svoje partnere educiraju o trudnoći, a mi smo o ovom tečaju i važnosti prisutnosti oca na porodu razgovarali s mr. sc. Oliverom Perić, glavnom sesrom Klinike za ginekologiju i porodništvo u SKB Mostar.

''Naš tečaj je strukturiran tako da budućim roditeljima pruži dovoljan broj informacija o trudnoći, razvoju ploda, zaštiti zdravlja trudnice, porođaju, boravku u rodilištu, prehrani i njezi novorođenčeta, zdravstvenoj zaštiti novorođenčeta, i psihološkim aspektima vezanim uz  roditeljstvo.  Poseban naglasak u radu tečaja je stavljen na tehnike disanja i relaksacije. Također upoznajemo trudnice o važnosti 'kontakta koža na kože' te o važnosti dojenja.  Partnere upoznajemo sa njihovom ulogom u porođaju'', rekla je sestra Olivera objašnjavajući kako u provedbi tečaja sudjeluju stručnjaci različitih profesija (liječnici, primalje, diplomirane medicinske sestre, nutricionisti i psiholozi).

Broj polaznika u porastu

''Sastanci se održavaju u poslijepodnevnim satima, a sastanak traje jedan i pol sat.  Nova grupa s tečajem počinje prvi utorak u mjesecu. Tijekom izvođenja vježbi koristimo pomagala kao što su pilates lopte, lutke, kadice, pribor za njegu pupka. Svaki ciklus tečaja završavamo posjetom rađaonici i rodilištu tako da se polaznici upoznaju s organizacijom prostora i mjestom porođaja, pojasnila je Perić.

U ovoj Klinici praksa pratnje na porodu zaživjela je tek 2010. godine organiziranjem  tečaja pripreme za porod koji je ujedno i uvjet za prisustvo porodu. Od tada, kaže sestra Olivera, svake godine broj polaznika tečaja i zainteresiranih je u porastu.

Zašto je dobro da otac bude prisutan na porodu

''U prošlosti, muškarci su bili isključeni iz procesa rađanja, njihovo prisustvo je bilo nepotrebno i neželjeno. Sada je poznato da prisustvo partnera u porodu može pomoći da porod prođe bolje, s manje intervencija. Odlazak u bolnicu, privremeni rastanak od svoje obitelji, neizvjesnost samog tijeka porođaja, strah od mogućih medicinskih intervencija, bol sve su to razlozi zbog kojih je važna potpora partnera. Jednako je važna i potpora zdravstvenih djelatnika u prvom redu primalja'', pojašnjava sestra Olivera, navodeći kako rodiljama treba pružiti maksimalnu potporu i pomoć, te omogućiti im da radost roditeljstva podjele s očevima svoje djece.

Brojne znanstvene studije su pokazale kako prisutnost oca tijekom poroda ima snažan pozitivni psihološki učinaka rodilju.

''Prisutnost oca tijekom poroda povećava vjerojatnost spontanog poroda, smanjuje potrebu za vakuumom i carskim rezom, smanjuje potrebu za lijekovima protiv bolova, skraćena je dužina trajanja poroda i općenito rodilje se osjećaju sigurnije i zadovoljnije. Nisu uočeni nikakvi štetni učinci'', pojasnila je ova stručnjakinja.

Savjeti za očeve

Prisutnost oca na porodu je od velikog značenja većini rodilja, može uključivati emocionalnu podršku, osiguranje udobnosti, informiranje i zastupanje rodilje, objašnjava sestra Olivera.

''Otac djeteta bi trebao ženu ohrabrivati, držati je za ruku, masirati, pomoći pri promjeni položaja i podržavati ranije naučeno disanje za vrijeme trudova. Osim pohađanja tečaja, naša Klinika nudi mogućnost individualnog savjetovanja parova, gdje se između ostalog budući očevi pripremaju za svoju ulogu na porodu'', kaže Perić ističući kako su na početku uvođenja očeva u rađaonu imali bojazan da će im biti smetnja te da će se više vremena baviti nervoznim i uplašenim očevima.

''Definitivno, negativnih iskustava do sada nije bilo, i očevi su dobro došli u rađaonu. Zanimljivih i šaljivih situacija svakako ima, one ostaju u rađaoni  i čine našu radnu svakodnevnicu ljepšom i sretnijom'', poručila je za kraj sestra Olivera.

Kopirati
Drag cursor here to close