Bezopasne riječi?

Misle da su psovke prihvatljive: Pola roditelja psuje pred djecom

Dvije trećine ispitanika je opsovalo ispred vlastite ili tuđe djece. Jedan od pet vjeruje kako je psovanje bezopasno i dio svakodnevnog govora, dok je 15 posto uvjereno da bi djeca ionako čula psovke u parku ili školi.
Lifestyle / Obitelj | 23. 08. 2018. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čak 52 posto roditelja u Velikoj Britaniji psuje pred svojom djecom i zbog toga se ne osjeća loše. To je pokazalo istraživanje portala ChannelMum.com koje je provedeno nad 2000 roditelja djece stare do 16 godina.

Za jednog od petero ispitanika psovke pred djecom su prihvatljive jer su "djeca premala da bi ih razumjela". Trećina će nastaviti psovati i kad djeca budu shvaćala značenje sve dok djeca ne budu ponavljala za njima.

“Psovanje pred djecom je tabu tema. Prije nego što djeca nauče govoriti, roditelji osjećaju da mogu razgovarati kao i dosad. Ali neće proći dugo vremena i djeca će početi ponavljati za njima. U dobi od dvije godine kao papige ponavljaju riječi koje čuju od mame ili tate”, kaže osnivač portala Siobhan Freegard.

Dvije trećine ispitanika je opsovalo ispred vlastite ili tuđe djece. Jedan od pet vjeruje kako je psovanje bezopasno i dio svakodnevnog govora, dok je 15 posto uvjereno da bi djeca ionako čula psovke u parku ili školi, piše Index.hr.

Dio ispitanika kaže kako su naučili psovati na poslu pa im je teško ne razgovarati tako kod kuće.

“Svi imamo različita kućna pravila i odgajamo djecu drugačije. Vidio sam iz prve ruke da roditelji dopuštaju djeci nešto što je drugima nepojmljivo. Jedna od tih stvari je i korištenje neprikladnog jezika. Psovanje, ružne geste rukama i slično. To se obično događa kod roditelja koji se jednako ponašaju”, kaže stručnjak za djecu i savjetnik za roditelje Joss Cambridge Simmons.

“To zovemo naučenim ponašanjem i roditeljima je normalno. Djeca oponašaju navike roditelja i postaju kao psići. Zbog toga vjerujem da trebamo pripaziti na ponašanje pred djecom. Moj otac je pušio, ali nikada u mojoj blizini”, dodaje Simmons i objašnjava kako postoji nekoliko stvari koje možete poduzeti ako dijete počne psovati pred vama.

“S djecom do šest godina treba razgovarati o tome zašto takve riječi ne bismo trebali izgovarati i što reći umjesto njih”, kaže.

Ovaj stručnjak smatra da roditelji trebaju biti dosljedni i biti pozitivan primjer djeci jer je današnji svijet prepun različitih uzora na koje nailazimo putem društvenih mreža, igara i glazbe.

Kopirati
Drag cursor here to close