Upozorenje roditeljima

Liječnici upozoravaju: Ljubljenje djece u usta je jako opasno

Upozorenje roditeljima dali su finski znanstvenici, koji tvrde da se čak i najkraćim poljupcem mogu prenijeti štetne bakterije s roditelja na djecu.
Lifestyle / Obitelj | 13. 03. 2018. u 19:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljubljenje djece u usta predmet je spora među roditeljima, a posljednju bi ipak mogli dati liječnici koji tvrde da se ljubljenjem djece u usta povećava mogućnost da imaju problema s karijesom kasnije u životu.

Upozorenje roditeljima dali su finski znanstvenici, koji tvrde da se čak i najkraćim poljupcem mogu prenijeti štetne bakterije s roditelja na djecu. Čak i dijeljenje žlica s mališanima može uzrokovati probleme sa zubima kod njih, jer se bakterije koje uzrokuju karijes prenose slinom.

Istraživanje koje su znanstvenici sa sveučilišta Oulo provodili dulje vrijeme pokazalo je da ljubljenje djece u usta može narušiti zdravlje njihovih zuba. Pod vodstvom Jorme Virtanena ispitali su 313 majki o njihovom ponašanju i svijesti o zdravlju, kao i o navikama poput redovitog pranja zuba, pušenju, stupnju edukacije, odnosno svemu onome što može utjecati na rizik pojave karijesa, piše Index.hr.

Pokazalo se da 38 posto majki ljubi djecu u usta, a 14 posto njih s djecom dijeli žlicu. Štoviše, 11 posto majki uvjereno je da se bakterije ne mogu prenijeti s njih na dijete.

Prošlog mjeseca australski stomatolog Michael Chong javno je upozorio roditelje da redovito odlaze zubaru ako ljube svoju djecu u usta. Također je istaknuo da se bakterije mogu prenijeti na djecu ako im roditelji pušu u hranu da je ohlade, kao i ako jedu dječju hranu kako bi provjerili je li dobre temperature.

Prošlog ljeta jedan je par javno upozorio roditelje da paze nakon što se njihova 18-godišnja kći zarazila herpesom preko poljupca u usta.

Kopirati
Drag cursor here to close