Pad prodaje

Lego priznao da je napravio previše kockica

Izvršni direktor Lego Grupe Niels Christiansen kazao je da se taj problem ne može brzo riješiti i da će proći određeno vrijeme prije nego što tvrtka počne dugoročno rasti.
Lifestyle / Obitelj | 06. 03. 2018. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Problemi s prevelikim brojem Lego kockica mnogim roditeljima nisu strani, no prvi je put i sama kompanija priznala da ih je previše proizvela, izvijestivši o padu prihoda i dobiti nakon 12 godina rasta, pišu britanski mediji.

Danski proizvođač u utorak je izvijestio da su mu u 2017. prihodi i dobit smanjeni prvi put u 13 godina, a slabe rezultate pripisuju tome što su bili primorani jeftino prodavati viškove sa skladišta, prenijela je Hina.

Glasnogovornica je kazala da su na skladištima robnih kuća i trgovina imali prevelike zalihe.

"Nije bilo dovoljno prostora da se igračke lansirane 2017. dovedu na police trgovina, a trgovinu igračaka pokreću noviteti", dodala je.

Osim rasprodaje viškova, u danskom proizvođaču izdvajaju i pad prodaje u Europi i na sjevernoameričkom tržištu, prenosi britanski BBC.

Izvršni direktor Lego Grupe Niels Christiansen kazao je da se taj problem ne može brzo riješiti i da će proći određeno vrijeme prije nego što tvrtka počne dugoročno rasti.

Slabi rezultati nadovezuju se na ukidanje 1.400 radnih mjesta diljem svijeta u rujnu prošle godine, uz obrazloženje danske kompanije o potrebi 'resetiranja' poslovanja.

Prihodi u 2017. godini pali su osam posto, na 35 milijardi danskih kruna (5,8 milijardi dolara). Dobit prije oporezivanja smanjena je 18 posto, na 10,4 milijarde kruna.

"Godina 2017. bila je izazovna i sve u svemu nismo zadovoljni financijskim rezultatima", kazao je Christiansen. Dodao je ipak da su se poslovni rezultati na kraju godine poboljšali, uz rast prodaje na sedam od 12 glavnih tržišta.

Tvrtka povećava prodaju na novim tržištima, ponajprije u Aziji. U Legu, kažu, vide snažan potencijal za njihovo poslovanje u Kini, gdje su lani zabilježili dvoznamenkasti rast prihoda.

"U boljoj smo formi započeli 2018. i tijekom godine stabilizirat ćemo poslovanje kontinuiranim ulaganjima u sjajne proizvode, učinkoviti globalni marketing i poboljšanu izvedbu", kazao je izvršni direktor.

U rujnu je Lego objavio da im je polugodišnje rezultate pogodilo pretjerano širenje na proizvode izvan segmenta igračaka, poput Lego filmova, podsjeća BBC.

Predsjednik danske tvrtke Jorgen Knudstorp tada je upozorio da je složenija struktura proizvoda otežala daljnji rast kompanije. Stoga je grupa pritisnula tipku za resetiranje, usredotočivši se na gradnju manje i manje složene organizacijske strukture, dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close