Fore i fazoni

Lažnim brakom s Čehinjama lakše do EU

Do sada najveću mrežu prevara s lažnim brakovima Čehinja s nelegalnim imigrantima češka policija je u suradnji s njemačkim kolegama otkrila prošle godine…
Lifestyle / Obitelj | 08. 04. 2019. u 15:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Češka centrala za borbu protiv organiziranog kriminala upozorila je u izvještaju za 2018. godinu na sve masovnije lažne brakove kada se Čehinje za svotu od 1.000 do 10.000 eura udaju za muškarce s Kosova ili Turske da im osiguraju boravak u Njemačkoj ili da srede da njemačke vlasti obustave njihovu deportaciju.

Kako je prenijela Beta, zbog oštrije kontrole češke policije, taj biznis se ubrzano seli u druge članice EU gdje Čehinjama čak ne prijeti ni kazna.


''Naravno da su to ljudi koji imaju službenu odluku o deportaciji ali brakom legaliziraju svoj boravak. Ponudu sam dobila od češkog posrednika koji traži djevojke. U eurima sam dobila petocifrenu svotu'', kazala je češkom dnevniku Mlada fronta Dnes uz uvjet da ostane anonimna Čehinja koja se prošle godine tako "udala" u Frankfurtu.

Češka policija pooštrila je posljednjih godina provjere brakova u toj zemlji, gdje godišnje otkrije između 70 i 150 takvih lažnih brakova sklopljenih da stranac dobije odobrenje boravka ali, kako je upozorila Centrala za borbu protiv organiziranog kriminala, biznis s lažnim brakovima preselio se i cvjeta u starim članicama Europske unije.

''Novi trend je sklapanje lažnih brakova u drugim zemljama EU. Grupa kriminalaca dogovara namjenske brakove prije svega za državljane Turske. Nije lako dokazati ovu vrstu krivičnih dijela, zato što žene u inozemstvo ne odvode silom, upravo suprotno za te 'bračne usluge' dobivaju ne mali novac. Često te žene ostaju na teritoriji tih država EU, gdje rade ili su prostitutke u erotskim klubovima'', upozorila je Centrala u izvještaju za 2018. godinu.

Do sada najveću mrežu prevara s lažnim brakovima Čehinja s nelegalnim imigrantima češka policija je u suradnji s njemačkim kolegama otkrila prošle godine kada je uhitila četiri Čehinje i građanina Kosova koji je prema saznanjima njemačke istrage mogao organizirati čak nekoliko stotina lažnih brakova za svoje zemljake kako bi dobili boravak u Njemačkoj.

''Čehinjama se formalno osigurao posao i boravak u Njemačkoj a njihovi muževi su zatim na osnovu fiktivnih brakova sklopljenih na Kosovu tražili boravak u Njemačkoj po osnovu spajanja obitelji'', kazao je za vikend izdanje Mlade fronte Dnes glasnogovornik Centrale za borbu protiv organiziranog kriminala Jaroslav Ibehaj.

Čehinjama koje tako zarade od 1.000 do 10.000 eura ne prijete nikakve kazne, jer je prema češkim zakonima takva prevara krivično djelo samo ukoliko ga izvrše u Češkoj.

Kopirati
Drag cursor here to close