Nema novca

''Kuća na pola puta'' zatvorila svoja vrata

''Najvažnije je to što su stanari zbrinuti i dalje, dok, s druge strane, mi zaposleni ostajemo bez posla i idemo na zavod za zapošljavanje'', kazala je Mirjana Laganin, ravnateljica Kuće na pola puta.
Lifestyle / Obitelj | 31. 01. 2018. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Kuća na pola puta

''Kuća na pola puta'' koja je bila karika na putu osamostaljenja djece bez roditeljske skrbi u Mostaru je zatvorila svoja vrata. Problem je financiranje.

''Najvažnije je to što su stanari zbrinuti i dalje, dok, s druge strane, mi zaposleni ostajemo bez posla i idemo na zavod za zapošljavanje'', kazala je Mirjana Laganin, ravnateljica Kuće na pola puta.

''Sve se dogodilo u vrlo kratkom vremenu. U prosincu je donesena ovakva odluka nakon što su višemjesečne iscrpne analize pokazale da se više ne možemo financirati. Problem je što je naš osnivač i donator, koji je inače iz Engleske, nakon Brexita, javio kako nemaju više sredstava, a boravak ovdje je zaista skup, veliki su troškovi. Srećom, od četvero trenutačnih stanara, dvojica bi se uskoro mogla i osamostaliti, tako da im ne treba još puno. S ekonomske strane gledano, bilo je isplativije premjestiti sve nego raditi velike troškove'',  kazala je Laganin i dodala kako je objekt vlasništvo Grada Mostara i koji im ga je besplatno ustupio na korištenje, a sve kako bi se provodio projekt osposobljavanja mladih bez roditeljske skrbi za samostalni život.

Međutim, svi ostali troškovi su preveliki kako bi se mogli nastaviti financirati. Štićenici kuće su prešli u kuću kojom upravlja organizacija koja se brine o trima djevojkama s posebnim potrebama koje se s navršenih 18 godina nisu mogle samostalno brinuti o sebi, piše Večernji list.

Kuća se nalazi kod Pozorišta, a te djevojke rade u trgovini rabljenom robom. Na pitanje gdje završe djeca iz domova koja ne uđu u projekt “Kuća na pola puta”, Laganin je kazala kako se i oni to pitaju.

''Iznenađeni smo što je malo zanimanje za ulazak u projekt. Valjda po nekom dugogodišnjem iskustvu koje su imali od bivših štićenika koji su se nastojali što prije snaći, a to znači naći posao, stanovati negdje u privatnom aranžmanu. Djevojke se, čini mi se, najprije odlučuju na udaju. Ponekad ta djeca krenu i lošim putem'', kaže Laganin.

Kopirati
Drag cursor here to close