Dopuna Zakona

Konkretnim mjerama za zaštitu žrtava nasilja u obitelji

Zstupnički dom FBiH odobrio dopune Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji
Lifestyle / Obitelj | 26. 01. 2021. u 16:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u Federaciji Bosne i Hercegovine odobren je većinom glasova na današnjoj online sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

Vlada Federacije BiH kao predlagač je navela da dopunama sadašnjeg zakona iz te oblasti, treba ozakoniti novi institut "osobe od povjerenja" u cilju zaštite žrtava nasilja.

''Uvođenjem tog instituta omogućilo bi se donošenje konkretnih mjera kojima bi se ojačao položaj žrtve nasilja u obitelji osiguravanjem da su njena prava i interesi dosljedno i adekvatno predstavljeni i uzeti u obzir u svim fazama i kroz sve institucionalne i vaninstitucionalne mehanizme zaštite'', rečeno je u obrazloženju.

Učvršćivanje položaja žrtve nasilja podrazumijeva predviđanje konkretnih i efikasnih mjera zaštite kojima će se osigurati da su njihova prava i interesi propisno predstavljeni u okviru sudskih postupaka, navela je Federalna vlada.

Prema Vladinom daljnjem obrazloženju, osnovni razlog za dopunu Zakona je unapređenje normativnog okvira kojim je uređen postupak zaštite žrtve obiteljskog nasilja.

Uz predloženi zakon, na prijedlog parlamentarne Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, izglasan je i zaključak da Federalno ministarstvo pravosuđa pripremi već za iduću sjednica Doma izmjene i dopune Kaznenog zakona FBiH o zaštiti žena i djece od nasilja, u skladu s odgovarajućim konvencijama.

Kopirati
Drag cursor here to close