Iz keca u dvicu

Koliko nam djeca kockaju?

Ne postoje nalazi je li rad inspekcija zaista preventivan, odnosno utječe li na smanjenje broja mlađih od 18 godina koji sudjeluju u igrama na sreću...
Lifestyle / Obitelj | 02. 05. 2019. u 09:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudjelovanje djece i mladih u igrama na sreću je problem kojem kod nas još nije poklonjena dovoljna pažnja, u smislu edukacije građana i djece o štetnim posljedicama koji sudjelovanje u ovim igrama sa sobom nosi, prenosi Oslobođenje upozorenje Ombudsmana za djecu RS.

''Kladionice, kao vrsta igara na sreću, su neizostavan dio kolorita svih mjesta u Republici Srpskoj, a nerijetko se nalaze blizu školskih objekata, te su vidljive i lako dostupne učenicima. Odredbe Zakona o igrama na sreću RS su jasne u smislu da je osobama mlađim od 18 godina zabranjeno sudjelovanje u igrama na sreću, te zabranjen ulazak u prostore u kojima se organizuju takve igre. Zakon reguliše da se provjera podataka o uzrastu vrši uvidom u lična dokumenta. Međutim, nema jasnih pokazatelja dostupnih javnosti obavlja li se inspekcijska kontrola provođenja ovih odredbi, koliko kontrola bude godišnje, te kakvi su efekti inspekcijskog nadzora'', navodi se, između ostalog, u godišnjem izvještaju ove institucije za prošlu godinu.

Ne postoje, dodaju, nalazi je li rad inspekcija zaista preventivan, odnosno utječe li na smanjenje broja mlađih od 18 godina koji sudjeluju u igrama na sreću, piše Srpskainfo.

''Sudjelovanje u ovim igrama, od najranijeg djetinjstva kreira poremećen sustav vrijednosti, nezdrav odnos prema obvezama i novcu i stvara ovisnost koja prerasta u kronično oboljenje. Pored toga, djeca borave u neadekvatnim prostorijama izložena duhanskom dimu, u okruženju koje nije poticajno za njihov pishofizički razvoj'', navode iz institucije ombudsmana.

 


Dodaju kako stručnjaci upozoravaju da kockanje nikada ne dolazi kao izoliran problem, već ga prate brojni drugi problemi, između ostalog, djeca gube zanimanja za druge aktivnosti, zanemaruju obveze u obitelji i školi, posuđuju novac i slično.

Kako ističu, propisi i djelovanje nadležnih inspekcija samo su jedna od mjera koja se može kao preventivna koristiti u ovoj oblasti.

Njih treba da prate edukativni programi namjenjeni i djeci, a prije svega roditeljima o tome koliko je štetno sudjelovanje djece u igrama na sreću.

 

Kopirati
Drag cursor here to close