Hraniteljstvo

Kako udomiti dijete u FBiH?

Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike za oblast socijalne i dječije zaštite Miroslav Jurešić izjavio je da se uvođenjem Zakona o hraniteljstvu u FBiH na nivou cijelog entiteta "uvode jedinstveni kriteriji po kojim se ostvaruje to pra
Lifestyle / Obitelj | 15. 08. 2018. u 13:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike s partnerima iz UNICEF-a Bosne i Hercegovine, organizacija HHC BiH (Hope and Homes for children) i SOS Dječija sela BiH danas su u Sarajevu prezentirali rezultate projekta Razvoj hraniteljstva u Federaciji BiH za period 2017-2018. i Priručnik za hraniteljstvo djece i odraslih u FBiH. 

Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike za oblast socijalne i dječije zaštite Miroslav Jurešić izjavio je da se uvođenjem Zakona o hraniteljstvu u FBiH na nivou cijelog entiteta "uvode jedinstveni kriteriji po kojim se ostvaruje to pravo". 

Prije svega, uvodi se znatno veća razmjena stručnog rada sa djecom, koja zahtijevaju taj vid zbrinjavanja. Kao što je prezentirano u Priručniku, postiže se puno veći napredak u zaštiti udomiteljskih obitelji, djece i odraslih osoba, koji trebaju taj vid zbrinjavanja. Cjelokupni sistem socijalne zaštite u FBiH je dosta rascjepkan, teško je naći bilo šta što je jedinstveno u FBiH s obzirom na to da se dosta toga odvija na nivou županija, svaki za sebe određuju svoje politike koje često među sobom nisu usklađene. Ovaj zakon je nešto sasvim novo s obzirom na to da svu tu oblast ujednačava'',  kazao je Jurešić. 

Govoreći o uvjetima koje zainteresirani za udomljavanje trebaju da ispune, Jurešić je pojasnio da su oni formalni - da je državljanin BiH, da ima prebivalište, određeni stupanj obazovanja, da je zdravstveno i poslovno sposoban te da posjeduje adekvatne uslove za zbrinjavanje. 

Jurešić je naveo da obitelji ostvaruju pravo na udomiteljsku naknadu, kao i naknadu za izdržavanje osobe koja se kod njih smjestila. 

''Udomiteljska naknada iznosi 15 posto prosječne plaće u FBiH, a u specijaliziranom udomiteljstvu 30 posto plus troškovi za izdržavanje. Ovih dana treba biti objavljen program osnovne obuke koja traje četiri do pet dana'', kazao je. 

Predstavnica UNICEF-a BiH Sandra Kukić izrazila je zadovoljstvo dobrom suradnjom sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike na programu podrške hraniteljstvu. 

''Ovaj projekat se provodi u cijeloj BiH. Podržavamo pravo djeteta da odraste u obitelji, jer obitelj je najbolje okruženje za njegov razvoj. Pri tome vjerujemo da porodica nije privilegija, već praktično pravo svakog djeteta'',  izjavila je Kukić.  

Ona je na konferenciji prezentirala projekat UNICEF-a BiH - "Transformacija institucija za zbrinjavanje djece i prevencija razdvajanja obitelji".             


Kopirati
Drag cursor here to close