Inicijative

Kako do prava udomitelja na plaćeno odsustvo?

Prema Zakonu o radu, pravo na plaćeno odsustvo, svojevrsno porodiljsko odsustvo s posla usvojiteljima djeteta i osobi kojoj je na osnovu rješenja nadležnog organa dijete povjereno na čuvanje i odgoj, omogućava samo do godinu dana starosti djeteta.
Lifestyle / Obitelj | 24. 10. 2019. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, djelomično prihvatila inicijativu za donošenje Uredbe o odsustvu s posla usvojitelja djeteta, koju je podnijela zastupnica u Zastupničkom  domu Parlamenta FBiH Lana Prlić.

Kao razlog je navedeno da, prema Zakonu o radu, pravo na plaćeno odsustvo, svojevrsno porodiljsko odsustvo s posla usvojiteljima djeteta i osobi kojoj je na osnovu rješenja nadležnog organa dijete povjereno na čuvanje i odgoj, omogućava samo do godinu dana starosti djeteta.

Zastupnica smatra da pravo na odsustvo usvojitelja ne treba računati na osnovu dobi usvojenog djeteta, već od dana stupanja na snagu akta kojim je ono usvojeno, a što bi trebalo biti regulirano donošenjem uredbe.

Nakon razmatranja ove inicijative, Vlada smatra opravdanim da potencijalnim usvojiteljima bude omogućeno da se tijekom obveznog adaptabilnog razdoblja propisanog Obiteljskim zakonom FBiH, u potpunosti posvete maloljetnom djetetu koje usvajaju, ostvare s njim kvalitetnu emotivnu vezu i da tako zadovolje njegove potrebe i interese, te mu olakšaju privikavanje na novu obitelj.

''Stoga bi bilo opravdano omogućiti pravo na plaćeno odsustvo za usvojitelje za vrijeme adaptabilnog razdoblja, bez obzira na uzrast djeteta, kako bi usvojitelji ovo pravo mogli koristiti i u slučaju usvojenja djece starije od godinu dana. Međutim, inicijativa je smatra Vlada FBiH neprihvatljiva kada je riječ o donošenju uredbe, jer za to nema izričitog zakonskog osnova. Naime, ova materija je predmet Zakona o radu i trebala bi biti regulirana kroz njegove izmjerene i dopune. Stoga će inicijativa biti razmotrena prilikom, eventualnih, izmjena i dopuna Zakona o radu'', navela je Vlada Federacije.

Kopirati
Drag cursor here to close