Liječenje frustracija

Kad Engleska izgubi, raste nasilje u kući

Otkrilo se da iako se nasilje u obitelji smanjuje tijekom dvosatnog razdoblja igranja igre, zlostavljanje počinje rasti nakon toga i taj učinak doseže vrhunac između 10 i 12 sati kasnije.
Lifestyle / Obitelj | 13. 07. 2021. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žrtve obiteljskog nasilja pozvane su da pozovu dobrotvorne udruge za podršku nakon gubitka Engleske od Italije u finalu Eura 2020 u nedjelju navečer.

Dobrotvorne udruge za obiteljsko nasilje Ženska pomoć i Utočište obratile su se svima koji su pretrpjeli pretrpjeli eskalirano nasilje u svojim domovima nakon što su milijuni ljudi u Velikoj Britaniji gledali poraz svoje nogometne reprezentacije.

Obje dobrotvorne organizacije rekle su da broj prijavljenih slučajeva zlostavljanja u obitelji raste nakon nogometnih utakmica, a mala studija sa Sveučilišta Lancaster sugerira da nasilje najviše naraste kad Engleska izgubi.

Izvršna direktorica Ženske pomoći Farah Nazeer rekla je: "Nogomet ne uzrokuje nasilje u obitelji - uzrokuju ga nasilnici koji odluče primijeniti silu i kontrolu nad svojim žrtvama.

"Znamo da se broj prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja povećava u danima nogometnih utakmica", dodala je.

"Povećana konzumacija alkohola i snažne emocije povezane s igrom mogu uzrokovati povećanje postojećeg nasilja, težine i učestalosti", rekla je.

Izvršna direktorica Utočišta Ruth Davison složila se da nogometni turniri "pogoršavaju već postojeće nasilno ponašanje" i poručila žrtvama da "nisu same".

Rekla je: "Tijekom cijelog Eura naša poruka ženama i djevojkama koje su izložene nasilju u obitelji bila je jasna: 'Niste sami, Utočište je tu za vas'.

"Bez obzira na to tko pobjeđuje, a tko gubi u nogometu, obiteljsko zlostavljanje je sustavno, namjerno ponašanje i događa se tijekom cijele godine", naglasila je.

Do toga dolazi nakon što je istraživanje Centra za ekonomske izvedbe pri Londonskoj školi ekonomije sugeriralo da nogometne utakmice povećavaju rizik od viktimizacije zbog nasilja u obitelji.

Otkrilo se da iako se nasilje u obitelji smanjuje tijekom dvosatnog razdoblja igranja igre, zlostavljanje počinje rasti nakon toga i taj učinak doseže vrhunac između 10 i 12 sati kasnije.

Studija istraživača Sveučilišta Lancaster iz 2013. godine također je otkrila da je obiteljsko nasilje poraslo za 26 posto kad je Engleska pobijedila ili izjednačila, a za 38 posto kad su izgubili.

Kopirati
Drag cursor here to close