Bolje izgubiti selo...

Jeste li spremni za ovo: 'Babine' su out, babyshower je in?!

Od davnina je postojao običaj posjećivanja i darivanja novorođene bebe i mame.
Lifestyle / Obitelj | 26. 05. 2021. u 15:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pinterest / Baby shower

Od posjećivanja majke i bebe već u prvim danima, preko toga da ih se pusti na miru prvih 40 dana, zatim onoga da svatko sam kreira svoja pravila o tomu kada će i hoće li imati posjete nakon poroda do potpuno novih, iz inozemstva prigrljenih običaja darivanje nerođene bebe... svatko bi trebao sam kreirati svoja pravila o posjetama i darivanju prije ili nakon rođenja djeteta... a što kažete vi?!

Tradicija

Od davnina je postojao običaj posjećivanja i darivanja novorođene bebe i mame.

Doduše, razlikovali su se ti običaji od kraja do kraja, no iz priča naših baka znamo za neke poput onih da su ženu već u prvim danima posjećivale samo žene, i to one koje su i same majke, te su joj donosile obilje hrane i pića, ali i neke potrepštine za dijete kao što su bile vunene pelene i povoji… Tada su ‘babine’ značile obiteljsko-društveni obred inicijacije u životu djeteta, koje se kao novi član obitelji time prihvaćao u društveni krug.

Također, smatralo se da je rodilja četrdeset dana nakon poroda nečista i u tom razdoblju nije radila teške poslove, nije se kupala, nije jela određena jela i nije odlazila u crkvu… Nakon tih četrdeset dana bi se okupala, svečano odjenula i otišla u crkvu…

Nekoć se također prakticiralo i to da se majku i dijete posjećuje tek kada prođe tih 6 tjedana od poroda, to tzv. vrijeme ‘babinjanja’ koje je bilo potrebno da se majka oporavi od porođaja i upozna s prinovom.

S vremenom se to vrijeme za prve posjete skratilo na mjesec dana od porođaja, odnosno nakon što roditelji s bebom obave prvi pregled kod pedijatra.

Danas svatko pak kreira svoja pravila i u modernim obiteljima više ne vrijede nikakvi običaji iz prošlosti. Sve je isključivo stvar želje majke i dogovora unutar obitelji, a sve zato da se to posjećivanje ne pretvori u nešto što je izrazito naporno.

Ipak, ako je suditi prema najnovijim trendovima, ‘babine’ bi s vremenom mogle u potpunosti izumrijeti.

Naime, danas mnogi pribjegavaju darivanju bebe prije njezina rođenja, a bebu nakon rođenja ionako upoznaju u virtualnom svijetu ili pak na nekom od organiziranih druženja, u šetnji, na kavi… Mnogi su moderni običaji iz Amerike već pristigli kod nas, a jedan od njih upravo je tzv. ‘baby shower’.

Društvene mreže vrve takvim pomno planiranim događajima, na kojima budući roditelji nerijetko prisutnima otkriju i spol svog nerođenog djeteta. To se uglavnom radi tako da se iz neke ‘kutije iznenađenja’ puste rozi ili plavi baloni ili pak ispale konfete u jednoj ili drugoj boji.

Tko će prihvatiti?

Koliko je cijela stvar postala ozbiljnom i društveno važnom, govori i činjenica da se mnoge agencije za organizaciju raznih događanja bave upravo osmišljavanjem ovakvih proslava. Neki roditelji idu čak i toliko daleko da s liječnikom koji vodi ženinu trudnoću dogovore da potvrdu kojeg je spola beba pošalju upravo agenciji, a ne njima samima.

Tada je otkrivanje spola na samom ‘baby showeru’ iznenađenje i za njih, jer tek tada i oni doznaju hoće li dobiti kćerkicu ili sina.

S obzirom na to koliko se brzo događaju sve promjene u svim segmentima naših života, vjerujemo da će ovaj običaj brzo prigrliti sve više i više ljudi.

Naravno, uvijek će biti dovoljno onih koji će prakticirati stare običaje ili pak one koje sami osmisle, jer im baš takvi odgovaraju. I to je zapravo sasvim u redu i poželjno, da svatko radi ono što misli da bi trebao i ono što ga veseli. Zar ne?! Hoće li to biti ‘babine’ ili pak ‘baby shower’ ili kombinacija i jednog i drugog, uistinu bi trebala biti stvar izbora.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli majasuput (@majasuput)

Kopirati
Drag cursor here to close