Osobine

Jesi li najstarije, srednje ili najmlađe dijete? Evo što to otkriva o tvojoj osobnosti

Redoslijed kojim su rođeni braća i sestre utječe na njihovu osobnost, tvrdi jedan psiholog.
Lifestyle / Obitelj | 01. 03. 2024. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početkom 20. stoljeća, točnije 1920-ih godina, austrijski psiholog Aldred Adler (koji je usko surađivao sa Sigmundom Freudom) je razvio teoriju o vezi osobnosti te redoslijeda rođenja. Njegova teorija bila je sasvim jednostavna: redoslijed kojim su rođeni braća i sestre utječe na njihovu osobnost.

Koje ste vi dijete u obitelji: najmlađe, najstarije ili srednje? Evo što to govori o vama…

Najstarije dijete

Prema Adleru, redoslijed rođenja najviše utječe na najstarije dijete. U početku je najstarije dijete jedinac te dobiva svu pažnju i ljubav svojih roditelja. Zatim dođe brat ili sestra – koji drastično promijeni njegov položaj.

Dolazi do osjećaja manje vrijednosti, što pak utječe na samopouzdanje; nešto s čime se u starijoj dobi teško nosimo. Međutim, postoje i pozitivne stvari. Na primjer, starija djeca vrlo brzo postaju odgovorna, a to im često dobro dođe u kasnijoj dobi – postaju dobri ''rukovoditelji''.

Najznačajnije osobine: perfekcionizam, ambicioznost, odgovornost, brižnost, povjerljivost, a ponekad nesigurnost.

Srednje dijete

Srednje dijete dobiva puno pažnje, ali nije toliko razmaženo, tvrdi Adler. Srednje dijete može ''svrgnuti'' starije te je vrlo natjecateljski nastrojeno.

U velikoj obitelji se srednje dijete može osjećati zaboravljeno i manje važno od starijeg ili mlađeg pa će rado pokušati pronaći načine da ga se vidi te ''prizna'.

Zbog toga su u pubertetu srednja djeca često buntovnički nastrojena. Međutim, vrlo brzo i lako se uklope u društvo te dobro izbjegavaju konflikte.

Najznačajnije osobine: društvenost, velika sposobnost prilagodbe, izbjegavanje konflikata, neovisnost.

Najmlađe dijete

Najmlađe dijete je ''najnemoćnije''; starija braća i sestre smiju već puno više toga, dok je najmlađe još uvijek snažno pod roditeljskom pažnjom.

To može izazvati puno bijesa i frustraciju. U pravilu je najmlađe dijete razmaženije od starijih, što kasnije u životu može dovesti do problema s neovisnošću.

Doduše, roditelji su kod najmlađeg djeteta već iskusni, odnosno puno opušteniji. Zbog toga su najmlađa djeca često bezbrižna i ne brinu previše.

Najznačajnije osobine: šarm, nekompliciranost, manipulativnost, egocentričnost, društvenost, piše Miss7.

Kopirati
Drag cursor here to close