istraživanje u Uniji

Hrvati najteže usklađuju posao s obitelji

U EU, u prosjeku, 36 posto stanovnika teško usklađuje posao i obitelj.
Lifestyle / Obitelj | 04. 10. 2018. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od svih u Europskoj uniji, Grci i Hrvati imaju najviše problema da usklade posao s obitelji, dok su Irci u tome najvještiji, pokazali su rezultati velikog istraživanja o kvaliteti života u Uniji.

Prema tim rezultatima, 60 posto Grka i 58 posto Hrvata potvrdilo je da imaju probleme s ''balansiranjem'' poslovnih i obiteljskih obveza.

Istovremeno, Irci, Estonci, Nizozemci, Danci i Finci sve to, uglavnom, uspješno rade, prenijela je Srna.

Manje od 30 posto ispitanika u tim zemljama ima problema s usklađivanjem posla i porodice, što pokazuje da su u tim državama tržište rada i sustav socijalnog staranja mnogo funkcionalniji od nekih drugih zemalja.

U EU, u prosjeku, 36 posto stanovnika teško usklađuje posao i obitelj.

Kao jedan od razloga za ovaj problem navodi se radno vrijeme, koje u nekim zemljama nije fleksibilno. Hrvati se najviše žale upravo na radno vrijeme.

Unija podstiče članice da omoguće fleksibilno radno vrijeme jer ono pomaže uspostavljanju ravnoteže između rada i obiteljskog života, napominju ekonomski portali.

Pozitivni primjeri su Belgija i Francuska, a u Austriji je omogućeno da privatne firme dobiju subvencije od države ako uvedu poslovne prakse koje su ''prijateljski nastrojene'' prema obiteljskom životu zaposlenih.

Kopirati
Drag cursor here to close