30 KM

Građani u HBŽ-u nezadovoljni Odlukom o dječjem doplatku

Ministrica je u izjavi za Fenu kazala kako se u Proračunu HNŽ-a jednostavno nije moglo planirati više sredstava za tu namjenu.
Lifestyle / Obitelj | 28. 02. 2018. u 17:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije Vasilija Broćeta, komentirajući nezadovoljstvo građana Odlukom o dječjem doplatku kojom pravo ostvaraju samo djeca do navršene 15. godine, kazala je kako se ne radi o diskriminiranju djece od 15-te do 18-te godine nego da u proračunu jednostavno nije bilo dovoljno sredstava i za djecu te starosne dobi.

Naime, nakon što je Skupština Hercegbosanske županije na svojoj posljednjoj sjednici usvojila Odluku o visini dječjeg doplatka koji iznosi 30 maraka mjesečno za djecu do navršene 15. godine života, građani su, uz ostalo, negodovali što se odluka ne primjenjuje i na djecu od 15. do 18. godine.

Ministrica je u izjavi za Fenu kazala kako se u Proračunu HNŽ-a jednostavno nije moglo planirati više sredstava za tu namjenu.

''Da je bilo više novaca u Proračunu ta bi se granica pomjerila na 18 godina, a čak i na osobe koje su započele fakultetsko obrazovanje'', istaknula je Broćeta.

Da bi se Odluka o dječjem doplatku mogla primijeniti Vlada Hercegbosanske županije, na prijedlog županijskog Ministarstva, rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije, donijela je na posljednjoj sjednici posebnu odluku o visini iznosa doplatka za djecu koja je stupila na snagu 23. veljače 2018. godine.

Od tog trenutka općinske i županijske službe za izdavanje mjerodavnih dokumenata pretrpane su zahtjevima građana koji žele iskoristiti ovo pravo za tekući mjesec, kao i negodovanjem onih koji smatraju da pravo na dječji doplatak trebaju imati i djeca od 15. do 18. godine.  

Prema navedenoj odluci za isplatu dječjeg doplatka iz županijskog Proračuna trebalo bi se izdvojiti 2,5 milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close