Skloni debljanju

Djeca ne bi smjela pred televizorom provesti više od 90 minuta

U posljednjih 25 godina dogodila se epidemija dječje pretilosti kojoj su nesumnjivo pridonijeli televizija i Internet.
Lifestyle / Obitelj | 24. 11. 2017. u 23:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djeca koja pred televizijom ili sličnom vrstom tehnologije provode više od sat i pola dnevno sklonija su debljanju.

Tim medicinskih stručnjaka koji se bave proučavanjem pretilosti kod djece pronašao je povezanost između sve češće pojavnosti tog problema i dječje izloženosti društvenim mrežama.

Voditelj istraživanja, dr. Adamos Hadjipanayis, upozorava kako djeca mlađa od 4 godine ne bi smjela provesti više od 90 minuta dnevno u sjedećem položaju i u korištenju društvenih mreža.

No istraživači se ne zaustavljaju na savjetima koje daju roditeljima, već se obraćaju i pedijatrima, tvrdeći da bi oni trebali objasniti roditeljima negativan utjecaj koji masovni mediji imaju na dječji kognitivan i fižički razvoj.

Prosječno dijete starije od dvije godine provede sat vremena dnevno gledajući televiziju, a to se vrijeme povećava što starije dijete postaje. Do devete godine, dijete prevede oko sedam sati dnevno sjedeći pred televizorom, a pritom dodatnu količinu vremena koristi neku drugu vrstu digitalnih medija.

Toj je činjenici teško pobjeći jer više od 97% europskih domaćinstava posjeduje barem jedan televizor, a 72% njih posjeduje kompjuter.

U posljednjih 25 godina dogodila se epidemija dječje pretilosti kojoj su nesumnjivo pridonijeli televizija i Internet. Osim što provođenje vremena u sjedenju pred ekranom pridonosi debljanju, držanje istih predmeta u dječjim sobama remeti dječji ciklus spavanja, čime stvari postaju još gore.

Rješenje je jednostavno - roditelji bi trebali naučiti kako više vremena provoditi dalje od tehnike kako bi vlastitim primjerom mogli poslužiti djeci.

Kopirati
Drag cursor here to close