Mame ogorčene

Divljanje i uništavanje: (Ne)odgoj u mostarskim igraonicama

Ako ste platiti 10 KM za piće i 2 KM za igraonicu ne znači da vam dijete može uništiti igraonicu.
Lifestyle / Obitelj | 23. 02. 2021. u 07:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Shutterstock / Ilustracija

"U više navrata sam svjedočila divljem ponašanju djece u igraonicama. Vidjela sam djecu kako se guraju, npr. veća djeca koja bez imalo obzira guraju manju djecu, otimaju im igrače, čupaju odjeću, a majke samo sjede i sve to mirno promatraju'', komentirala nam je čitateljica, majka trogodišnje djevojčice iz Mostara.

Kaže kako joj je dosta majki reklo kako su često zbog neodgoja druge djece primorane svoju djecu jednostavno udaljiti iz igraonice.

''Dosta majki po raznim grupama i stranicama često iznosi svoja negativna iskustva. Vlasnici igraonica često navedu uzrast za koji je igraonica namijenjena, međutim mnogi to ignoriraju i događa se da djeca od 10-11 godina budu u igraonici koja je za npr. za djecu od 2-3 godine ili predškolski uzrast. Normalno je da će to dijete, vjerojatno nenamjerno, ali svejedno gurnuti manje dijete. Također, često se događa da djeca lome igračke. Jednom sam čak vidjela da djeca čupaju zaštitne spužve, a kad drugo dijete dođe udari se na mjesto gdje nema spužve, tko je kriv'', kaže naša sugovornica.

Mame ističu da Mostar zaista ima veliki broj igraonica na otvorenom i zatvorenom. Igraonice imaju puno igračaka od didaktičnih igračaka, plišanaca, pješčanika, trampolina, tobogana.

Imaju posebna mjesta za ostavljanje dječjih stvari, stolove za presvlačenje, a nemali dio igraonica ima videonadzor, kako bi mogli cijelo vrijeme pratiti dijete što radi.

Konobar nije "teta čuvalica"

''Vi u Mostaru što se tiče igraonica zaista imate gdje dijete odvesti, kada se gleda sama ponuda. Znači, imate igraonice sa stvarno predobrim igračkama i divnim "tetama čuvalicama".

Međutim, imate igraonica gdje nema posebne "tete čuvalice", nego bi svaki roditelj trebao biti paziti na svoje dijete. U bezbroj navrata sam vidjela da konobar ili šanker pravi red u igraonici, a jednom je čak konobar vratio dječaka da ne izađe na ulicu iz igraonice. Dijete je moglo završiti pod autom'', kaže druga mama.

Mame ističu kako su igraonice zaista pozitivna stvar gdje vi npr. za 2 -3 KM možete ostaviti dijete s drugom djecom i npr. obaviti kupnju.

''Mi smo se svi prije igrali ispred zgrada, danas da bi dijete bilo u interakciji s drugom djecom, morate ga odvesti u vrtić ili igraonicu. Međutim, vi dijete ne možete odvesti u igraonicu ako znate da će ga druga djeca rasplakati. Mog dječaka je drugi dječak gurnuo, dijete je palo, udarilo se. Tog dječaka sam opomenula, jer majke nije bilo ni na vidiku. Taj dječak opet nakon par minuta gura moje dijete i još jedno dijete. Uzela sam svoje dijete i otišla kući. Što sam trebala strest mu šamar? Ja svoje dijete učim da ne valja udarati i tući drugu djecu, ali s nekom djecom ne znate kako izaći na kraj. Neću se ja tu igrati policije i provoditi neku pravdu'', kaže naša sugovornica.

Dodaje kako su problem, osim nasilja, i psovke i nedolični izrazi koje pojedina djeca govore drugoj djeci, ali i roditeljima.

Kazne za roditelje

Mame kažu kako bi jedno od rješenja bilo npr. da se propiše zakon da svaka igraonica mora imati barem jednog zaposlenog stručnog odgajatelja pod čijim nadzorom bi bila djeca.

Također, ističu kako bi bilo dobro da sve što djeca polome u igraonicama roditelji plate.

''Ako ste platiti 10 KM za piće i 2 KM za igraonicu ne znači da vam dijete može uništiti igraonicu. Pošteno bi bilo da sve što se slomi i uništi plati. Ipak je netko uložio novac u igraonicu u kojoj se ne igra samo vaše dijete nego i druga djeca'', zaključuju mame.

Kopirati
Drag cursor here to close