Ministrica Murganić

Demografsko stanje u Hrvatskoj nije izvanredno, nego izazovno

Hrvatska ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić je rekla kako stanje u Hrvatskoj ne bi ocijenila izvanrednim, kao što je to kazala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, nego izazovnim.
Lifestyle / Obitelj | 13. 11. 2017. u 17:10 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Banskim dvorima održana je 3. sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske nakon koje je resorna ministrica iznijela zaključke te poručila kako stanje u Hrvatskoj ne bi ocijenila izvanrednim, kao što je to kazala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, nego izazovnim, javlja Anadolu Agency (AA).  

Nakon sjednice Vijeća, hrvatska ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić je istaknula kako je demografija važan problem za Hrvatsku kojega treba rješavati međuresorno.

"Predsjednica ne kritizira, koliko upozorava. To je njezina obaveza i uloga", kazala je Murganić komentirajući izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kako u zemlji vlada izvanredno stanje.

Istaknula je kako postoji zajednička politika Pantovčaka i Banskih dvora te kako je demografska obnova i dobrobit građana zajednički cilj.

"U Hrvatskoj je izazovno stanje. To su izazovi koji su pred nama i mi se sa njima nosimo", parafrazirala je ministrica predsjedničine riječi.

Poručila je kako su mjere rodiljnih naknada, subvencije za stambene kredite za mlade  te mjere unutar porezne reforme već u primjeni i kako su urodile plodom.

Izjavila je kako velik broj pritužbi od strane mladih obitelji ukazuje na problem neusklađenog radnog vremena vrtića, manjak mjesta u vrtićima i na mali broj vrtićkih institucija.

Državni tajnik Marin Strmota najavio je izmjenu zakona o doplatku na djecu kako bi ta mjera postala pronatalitetna demografska mjera jer do sada je više služila, rekao je, kao potpora ekonomsko ugroženim obiteljima.

"Povećat ćemo dohodovni cenzus i na taj način obuhvatiti veći broj obitelji koje će primati doplatak za djecu", kazao je.

Sustav bi se pomaknuo sa dosadašnjeg, po kojem su dodatak automatski primale obitelji sa 1.660 kuna (221 euro) primanja, na 2.300 kuna (307 eura).

Strmota ističe kako je kod mladih obitelji koje imaju dvoje djece kritično ostvariti rođenje trećeg djeteta i kako to mjerama treba poticati pronatalitetnim dodatkom za sve obitelji, osim za one koji spadaju u razred sa visokim dohotkom.

Foto: Anadolija / Vijeće za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske

Dodaci bi se povećali a 94.000 kućanstava, odnosno za 156.000 djece.

Najavio je otvaranje međuresornog fonda oko 70 milijuna kuna, novac za kojeg će se moći u izgradnji vrtića natjecati jedinice lokalne samouprave, kao i bolju skrb o djeci u popodnevnim vrtićkim programima.

To će podrazumijevati zapošljavanje dodatnih odgajateljica u vrtićima i pokretanje edukacijskih programa što će biti sufinancirano od Vlade sa 300 milijuna kuna (40 milijuna eura). Sveukupan osigurani iznos dosegnuo bi skoro milijardu kuna (133 milijuna eura), s tim da bi dio ovih mjera stupio na snagu početkom 2018. godine.

Uz predsjednika Vlade Plenkovića i ministricu Murganić, na sastanku su sudjelovali ministar zdravstva Milan Kujundžić te predstavnici ostalih ministarstava.

Vijeće za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske međuresorno je tijelo kojim predsjedava premijer Andrej Plenković. Osnovano je na sjednici Vlade 6. travnja ove godine, u svrhu praćenja i koordinacije provedbe mjera demografske politike iz Programa Vlade Republike Hrvatske za mandat 2016.-2020.

Kopirati
Drag cursor here to close