Nema više cile-mile

Čečenski predsjednik odredio: Nema više razvoda, pomirite se!

Lifestyle / Obitelj | 31. 08. 2017. u 13:57 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi spriječio porast broja razvedenih parova i razjedinjenih obitelji u svojoj zemlji, aktualni predsjednik Čečenije Ramzan Ahmadović Kadirov zabranio je razvode, a svima koji se ne slažu naredio da se pomire.

Ta neobična uloga predsjednika ovih je dana glasno odjeknula svijetom, a da nije riječ o pukom iživljavanju nad slobodom građana, dokazuju prvi rezultati njegova neobičnog programa.

Program se primjenjuje od lipnja, od kad je čak 948 parova pristalo na pomirenje i opet je sretno spojeno.

Prema mišljenju predsjednika Kadirova, razvodi predstavljaju jedan od vodećih socijalnih problema u Čečeniji pa je odlučio osvijestiti ljude o važnosti braka i zajedničkog odgoja djece. Naveo je i da su djeca koje odgajaju oba roditelja manje podložna terorizmu kad odrastu te su sretnija ako žive u skladnim obiteljima.

Zasad je navodno ostalo još 50-ak parova koji se nisu pomirili, a većinom se radi od ženama koje smatraju da njihov brak nije dobro funkcionirao, niti će u budućnosti moći funkcionirati kako treba.

"Te žene trebaju još malo razmisliti o svemu, sastati se još koji put s vjerskim vođama i bivšim supruzima, kako bi se i one na kraju uvjerile u dobrobiti braka i vratile se svojim obiteljima", pojašnjeno je.

Program mirenja provodi se prema striktnim naputcima čečenskog lidera, a zapravo je riječ o razgovorima između bivših supružnika s vjerskim vođama koji im tijekom seansi objašnjavaju zašto je dobro da se opet pomire.

Većina žena koja se vratila svojim supružnicima ističe kako su to, u najvećem broju, napravile zbog djece.

"Najvažnije je da generacije naše djece i buduća pokoljenja vjeruju u bračni sustav te da zemlju ne razdiru socijalni problemi nastali zbog sve modernijeg pogleda na život u Čečeniji te sve većeg broja razvoda", pojasnio je Kadirov zbog čeka se bori protiv razvoda.

Predsjednik je inače sretno oženjen otac osmero djece, iako ima tek 39 godina. Mlad i kontroverzan, takvim ga smatraju u cijelom svijetu, otkako je još 2007. godine postao čečenski lider.

Kopirati
Drag cursor here to close