Pomoć drugima

Caritas će pomagati starije osobe na području Bos. Grahova i Drvara

Caritas će se uključiti u projekte pomoći starim osobama na području Bos. Grahova i Drvara
Lifestyle / Obitelj | 13. 12. 2018. u 10:59 Bljesak.info
Kopirati

U posjetu Caritasu Banjolučke biskupije bili su predsjednici udruga koje djeluju na području Bos. Grahova – Danka Zelić iz Udruženja građanki i Krešimir Sarić iz Udruge „Don Juraj Gospodnetić“, u pratnji župnika Drvara i Bos. Grahova don Davora Klečine.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njih je najprije u sjedištu biskupijskog Caritasa primio mons. Miljenko Aničić, direktor Caritasa Banjolučke biskupije, kojeg su upoznali s djelovanjem svojih udruga na socijalnom i humanitarnom polju, kao i sa sumornom socijalnom slikom koja vlada na području općina Bos. Grahovo i Drvar, priopćeno je.

Naglasili su da je Bos. Grahovo trenutačno možda i najsiromašnija općina u cijeloj BiH čiji se stanovnici susreću s brojnim problemima, posebice većinska staračka populacija čiji je najveći problema nedostatak kvalitetne zdravstvene zaštite zbog udaljenosti i izoliranosti zaselaka u kojima žive.

Bilo je govora i o djelovanju Dječjeg centra „Gnijezdo“ u Grahovu kojeg vodi Udruženje građanki, te o načinima pomoći djeci iz siromašnih i socijalno ugroženih obitelji, priopćeno je iz Župe Drvar.

Iznešeni su konkretni prijedlozi načina na koji bi se Caritas mogao uključiti u socijalne projekte na području ovih dviju općina, posebice na polju pružanja zdravstvene skrbi za starije socijalno ugrožene osobe, što je direktor Aničić podržao obećavši da će te projekte preporučiti međunarodnim donatorima koji bi mogli pomoći njihovu realizaciju. Također je bilo riječi i o mogućnostima uključivanja lokalnih projekata u Program prekogranične suradnje iz kojeg se mogu povući značajna financijska sredstva međunarodnih fondova za realizaciju tih projekata.

Goste iz Grahova potom je u prostorijama Biskupskog ordinarijata primio i banjolučki biskup Franjo Komarica koji je pohvalio društvenu zauzetost dviju grahovskih udruga potičuči ih da nastave pomagati svim ugroženim ljudima bez obzira na nacionalnu, vjersku ili inu pripadnost, te je i on obećao veće zalaganje biskupijskog i župnih Caritasa na području Drvara, Grahova i Glamoča.

Kopirati