Nerado ih zapošljavaju

Bregu: Diskriminacija Roma je i dalje veoma velika

Oliver Varhelyi, europski povjerenik za susjedstvo i pregovore o proširenju, istaknuo je da i dalje ima dosta toga da se uradi da bi se iskoristio potencijal pune uključenosti Roma.
Lifestyle / Obitelj | 28. 06. 2021. u 20:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prema Balkan barometru 2021, oko 40 posto gospodarskih subjekata na Zapadnom Balkanu i dalje nerado zapošljava Rome, čak i kada zadovoljavaju uvjete. 63 posto građana Zapadnog Balkana ne žele da njihova djeca borave u istoj učionici sa romskom djecom. Iako se Poznanjskom deklaracijom, koju su usvojili lideri iz regije prije dvije godine, jasno propisuju rezultati koje je region postavio u pogledu integracije Roma, diskriminacija je i dalje veoma velika i trebamo poduzeti aktivnosti na njenom smanjivanju i sprječavanju'', rekla je glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu na otvaranju ministarskog sastanka o integraciji Roma u Sarajevu.

''Regija mora uložiti ozbiljne napore i pozabaviti se glavnim uzrocima isključenosti Roma. U tom pogledu vladama će biti od pomoći regionalna analiza koju provodimo o načinu na koji suzbiti anticiganizam. Isto tako je izuzetno važno da Romi ne budu izostavljeni iz glavnih politika, uključujući zeleni i digitalni program,“ dodala je Bregu.

Pripremaju se nacionalne strategije

Učesnici sastanka, ministri odgovorni za integraciju Roma u regiji, potvrdili su da će do listopada 2021. njihove nacionalne strategije za integraciju Roma biti pripremljene, ažurirane i usklađene sa Strateškim okvirom Europske unije za ravnopravnost, uključivanje i učestvovanje Roma za period od 2020. do 2030. godine.

Dogovorili su se da pojačaju postojeće aktivnosti na integraciji Roma, a usvojili su i konkretne zajedničke zaključke o povećanju stope zaposlenosti Roma i unaprjeđenju uslova stanovanja, pri čemu će se voditi računa da Romi ne budu izostavljeni iz planova oporavka od COVID-19.

Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, koji je bio domaćin sastanka, rekao je da su aktivnosti Bosne i Hercegovine na uključivanju Roma strateške i dugoročne.

''Naš novi plan za period od 2021. do 2025. obuhvaća ciljeve novog strateškog okvira za ravnopravnost, uključivanje i učestvovanje Roma, kao i ciljeve Poznanjske deklaracije. Radimo sve što je u našoj moći da nastavimo postizati čak i bolje rezultate u okviru raspoloživih financijskih sredstava'', dodao je Lučić.

Oliver Varhelyi, europski povjerenik za susjedstvo i pregovore o proširenju, istaknuo je da i dalje ima dosta toga da se uradi da bi se iskoristio potencijal pune uključenosti Roma.

Posebna pažnja na ulaganje u ljudske resurse Balkana

''U Ekonomskom i investicijskom planu za Zapadni Balkan, koji je Europska komisija predstavila prošle jeseni, posebna pažnja se u okviru ulaganja u ljudske resurse posvećuje pristupu Roma obrazovanju i njihovom učešću na tržištu rada'', rekao je.

Michael Roth, njemački državni ministar za Europu rekao je da je ''zahvalan što se tema integracije Roma na Zapadnom Balkanu nalazi visoko na listi prioriteta, jer su, nažalost, Romi i dalje suočeni sa diskriminacijom, marginalizacijom, pa čak i nasiljem.''

Željko Jovanović, direktor Ureda za romske inicijativa fondacije Otvoreno društvo, istaknuo je da se integracija Roma ne treba više tretirati kao javni teret već kao javno ulaganje i korist za sve.

''Ulaganje u oporavak i prelazak sa neformalne u formalnu ekonomiju, kao i ne izostavljanje ovog važnog aspekta iz glavnih politika, kao što je to vrlo često slučaj, treba biti prioritet. Konkretno, trebamo zaštititi ekonomske djelatnosti Roma u važnim sektorima prikupljanja i recikliranja otpada, poljoprivrede i slično u kojima su Romi najprisutniji'', dodao je Jovanović.

Na sastanku, koji je organizirao projekt Integracije Roma Vijeća za regionalnu suradnji i čiji je domaćin Bosna i Hercegovina, okupili su se ministri odgovorni za integraciju Roma iz ekonomija Zapadnog Balkana, šefovi Delegacija, Nacionalne kontakt točke za Rome, predstavnici civilnog društva, organizatori predstojećeg summita u Berlinu, kao i predstavnici Europske unije i Vijeća za regionalnu suradnju.

Kopirati
Drag cursor here to close