Bijedić: Problem u Zavodu u Pazariću je kadrovska nepopunjenost

Obraćajući se uime svih neovisnih poslanika tog doma, novinarima je istaknula potrebu izrade standarda i procedura u postupanju i tretmanu štićenika te naglasila da je potrebno hitno formirati radno tijelo koje će implementirati i nadzirati zaključke
Lifestyle / Obitelj | 04. 12. 2019. u 16:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena  /  Meliha Bijedić

Neovisna poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Meliha Bijedić kazala je danas na sjednici da je kadrovska nepopunjenost u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić te u ustanovama sličnog tipa iz federalne nadležnosti, najveći problem te da će inzistirati da čelne pozicije u tim institucijama dobiju ljudi iz te struke.

Obraćajući se uime svih neovisnih poslanika tog doma, novinarima je istaknula potrebu izrade standarda i procedura u postupanju i tretmanu štićenika te naglasila da je potrebno hitno formirati radno tijelo koje će implementirati i nadzirati zaključke koji danas budu usvojeni.

Istaknula je da je potrebno hitno usvojiti i zakone koji su neophodni za sustavno rješavanje problema, među kojima su zakon kojim se uvodi kategorija 'roditelj-njegovatelj' te zakon o specijalnoj edukacijsko-rehabilitacijskoj, logopedsko-audiološkoj i socijalno-pedagoškoj djelatnosti.

Također se osvrnula i na poteškoće koje nastaju u procedurama i trošenju vremena dok se dobije suglasnost za intervenciju ili kupovinu lijeka te je predložila da se taj problem riješi tako što će osoba da zadrži zdravstveno osiguranje mjesta prebivališta, a da će se liječi tamo gdje trenutno boravi, uz određenu participaciju.

Parlamentarna rasprava isključivo o ovoj problematici zakazana je nakon šokantnih tvrdnji o lošem stanju u pazarićkom zavodu, koje od prve polovice rujna izazivaju buru u javnosti.

Prvo je direktor ustanove Redžep Salić izjavio 11. rujna u Federalnom parlamentu da je kao novoimenovani rukovoditelj zatekao teške uvjete za štićenike Zavoda kao posljedicu nemara prethodne uprave koju je optužio između ostalog za lažiranje financijskih izvještaja, čak i za malverzacije tipa trgovine kurbanima.

Dva mjeseca kasnije, federalna zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić objelodanila je 20. studenog na konferenciji za novinare šokantne fotografije i snimak o djeci vezanih ruku ili zavezane noge za namještaj. Ustvrdila je da snimci potiču iz pazarićkog zavoda i da su nastali u zadnjih godinu dana te je za nemar također optužila prethodnu upravu čiji su neki članovi i sad na pozicijama, kako je rekla.

Od obraćanja javnosti Salića i Čudić, inspekcije, tužiteljstva, policija, predstavnici vlasti i drugi faktori pozvani su da ispitaju stanje u Zavodu Pazarić.

U međuvremenu je Federalna vlada dala suglasnost za opoziv Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda Pazarić, uključujući i opoziv direktora Redžepa Salića.

Kopirati
Drag cursor here to close