Korupcija u porodilištima

BH. obitelji za „čašćenje“ zdravstvenih radnika daju 2.124.772 KM godišnje

Rezultati istraživanja su pokazali da je 50% porodilja i članova njihove obitelji dalo novčana sredstva ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda.
Lifestyle / Obitelj | 07. 12. 2021. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija 

U okviru projekta „Borba protiv korupcije u porodilištima“, udruženje „BABY STEPS “ je provelo  istraživanje o korupciji u porodilištima na prostoru cijele BiH.  Putem anonimne ankete prikupljena su iskustva 2.713 porodilja, koja su ukazala da je korupcija gorka realnost mnogih porodilišta.

Rezultati istraživanja su pokazali da je 50% porodilja i članova njihove obitelji dalo novčana sredstva ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda.

Istraživanje je pokazalo da je novac samoinicijativno nuđen od strane porodilja ili njihove obitelji, ali također i direktno ili indirektno tražen od strane medicinskog osoblja. Kao razlog zbog kojeg su obitelji pristale na korupciju navodi se većinom nada da će time moći osigurati adekvatnu zdravstvenu skrb ili humaniji odnos tijekom poroda, što samo po sebi svjedoči lošim uvjetima u porodilištima.

Prosječna vrijednost mita po porodu 141,65 KM

Istraživanje je nadalje pokazalo da prosječno vrijednost mita po porodu iznosi 141,65 KM. Ako uzmemo u obzir da je polovica porodilja (50%) u anketi potvrdila da je ona ili njen član obitelji dao novac ili poklon javno ili tajno, a da u BiH imamo prosječno 30.000 poroda godišnje, dolazimo do podatka da „čašćenje“ zdravstvenih radnika obitelj košta šokantnih 2.124.772 KM godišnje!

Vrijedi se zapitati koliko toga možemo uraditi s tim iznosom? Koliko se mogu poboljšati opći uvjeti u porodilištima na razini cijele BiH? Koliko se može sagraditi novih medicinskih kapaciteta? Zaposliti dodatnog stručnog osoblja koje će biti na usluzi majkama i njihovim bebama?

Na današnjoj press konferenciji, koje je održalo udruženje „BABY STEPS“, prezentirani su rezultati istraživanja, te podijeljena pojedina iskustva porodilja koja su prikupljena u okviru kampanje „Moje iskustvo s korupcijom u porodilištu“, koja je bila sastavni dio ovog projekta. Ovi alati su bili od ključne važnosti za razumijevanje dubine problema korupcije i njenih dalekosežnih posljedica – radi ilustracije, mnoge majke su izjavile kako su odlučile da više ne rađaju nakon traumatičnih poroda i direktnog ili indirektnog navođenja na plaćanje usluga koje su besplatne.

Ova iskustva, dakle, kod mladih žena rezultiraju stavovima koji imaju direktan utjecaj na natalitet naše zemlje. Kao najveći izazov u borbi s ovim problemom identificirana je nespremnost sustav za suradnju, odnosno nepostojanje otvorenosti, konstruktivnog dijaloga i poduzimanja konkretnih mjera u cilju smanjenja korupcije uz mogućnost lakše i jednostavnije prijave korupcije prije, tijekom ili nakon poroda. Također, jedan od vrlo teških problema jeste i kulturološka ukorijenjenost ove prakse, gdje i osoblje i obitelj smatraju da je pravo zdravstvenih radnika da budu „počašćeni“ zbog asistencije na porodu, i gdje ne postoji svijest da rade posao za koji su plaćeni od tih istih građana i da primanje novca ili poklona na radnom mjestu u javnoj instituciji, a s namjerom postizanja neke krajnje koristi za onoga koji daje novac, jeste korupcija.

Pored predstavnika udruženja „BABY STEPS“, press konferenciji su prisustvovali i predstavnici relevantnih institucija – Agencije za kvalitete i akreditaciju u zdravstvu (AKAZ), Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom KS, te JU Opće bolnice „Prim. Dr. Abdulah Nakaš“. Potpisan je Memorandum o suradnji između udruženja „BABY STEPS“ i Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ). Također je najavljena suradnja s Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom KS i Općom bolnicom „Prim.dr.Abdulah Nakaš“ u kontekstu poboljšavanja mehanizama prijave korupcije.

Prevencija i edukacija ključne u borbi protiv korupcije

Kroz svoje obraćanje, sudionici su istaknuli kako je prevencija najvažnija kada je riječ o sitnoj korupciji, te kako kroz poboljšanje uvjeta, odnosno podizanje standarda u pružanju zdravstvene skrbi u svim porodilištima osnova za smanjenje korupcije u porodilištima. Također, kao bitan korak u ovoj borbi jeste i edukacija, kako građana tako i osoblja porodilišta, o tome da je davanje i primanje poklona i „koverti“ u jednoj medicinskoj ustanovi kazneno djelo, odnosno da je „čašćenje“ samo eufemizam za korupciju, koja je zakonom kažnjiva.

Svi zajedno danas su poručili da će učiniti sve da se korupcija zaustavi, da se kreiraju bolji uvjeti i koraci za što manju stopu korupcije tamo gdje je nikako ne smije biti. Majke ove zemlje zaslužuju jednake uvjete, jednak pristup i porodilišta bez koverti! Imamo pravo znati. Imamo pravo govoriti. Za sve buduće majke, za svu našu djecu.

Ovo je važan dan, dan u kojem sve karike u lancu pokazuju jasno da im je važno da se davanje mita u porodilištima zaustavi.

Kopirati
Drag cursor here to close