Obiteljski sklad

Bake i djedovi, ne pretjerujte s miješanjem u život mladih roditelja

''Nerijetko mlade roditelje 'guše' očekivanja djedova i baka, a često moraju odbijati njihove neželjene savjete'', kaže Hagen-Herpay.
Lifestyle / Obitelj | 27. 02. 2019. u 09:24 HRT.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Njemačka udruga za zaštitu djece nudi posebne tečajeve bakama i djedovima

Prije osam godina Detlef Untermann (66) postao je djed. Napravio je posebnu sobu za unuka - u svojem uredu, u svojoj kući i u svojem životu, želeći, zajedno sa suprugom, biti na raspolaganju djetetu od prvoga dana kad god to bude potrebno.

''Obiteljski sklad između djedova i baka, njihove djece i unučadi ne podrazumijeva se'', tvrdi Andrea Hagen-Herpay, savjetnica Njemačke udruge primalja (DHV).

''Nerijetko mlade roditelje 'guše' očekivanja djedova i baka, a često moraju odbijati njihove neželjene savjete'', kaže Hagen-Herpay i dodaje da je želja baka i djedova za aktivnim sudjelovanjem u životima njihovih unuka relativno nova pojava.

''Danas ljudi postaju djedovi i bake s prosječno 55 godina'', kaže Eckart Hammer, profesor socijalne gerontologije na Protestantskom sveučilištu primijenjenih znanosti u njemačkom Ludwigsburgu. Dakle, preostaje im najmanje 20 kvalitetnih godina za uživanje u unucima i u suživotu s njima.

''No moraju biti svjesni toga da pritom svojom brigom i miješanjem u život mladih roditelja ne smiju pretjerati'', kazala je.

''Bake i djedovi trebali bi razmisliti o tomu kakva je pomoć mladim roditeljima potrebna, osobito u mjesecima nakon rođenja djeteta'', kaže Hagen-Herpay. A to je pomoć u pripravi obroka, kupnji, pranju rublja, šetnji djeteta kolicima kako bi se mlada majka mogla odmoriti i tomu slično.

Njemačka udruga za zaštitu djece (DKSB) nudi posebne tečajeve namijenjene bakama i djedovima kako bi im se pomoglo u prilagodbi na novu ulogu. Predsjednik udruge Heinz Hilgers kaže da su ti pripremni tečajevi među Nijemcima vrlo traženi. Njegov savjet novim bakama i djedovima:

''Ne stavljajte svoje unuke u središte svojeg života u poznim godinama. Ako ste osjetljivi, bit će vam jako teško kad vas vaši unuci više ne budu toliko trebali. Zato se družite s prijateljima, ne zapostavljajte hobije, šetnje i izlaske koji vas vesele''. 

Kopirati
Drag cursor here to close